Zwitserse centrale bank neemt maatregelen tegen dure frank

De koers van de Zwitserse frank is woensdag hard gedaald ten opzichte van de euro en de dollar. Oorzaak is een verrassende zet van de Zwitserse centrale bank om de kracht van de munt in te perken. De Zwitserse frank bereikte de afgelopen dagen recordniveaus, hetgeen nadelig is voor de Zwitserse economie.

De Zwitserse munt daalde vanmorgen met 2,1 procent ten opzichte van de euro en meer dan 1 procent tegenover de dollar, nadat de Zwitserse Nationale Bank (SNB) zei dat het de driemaands interbancaire rente zo dicht mogelijk bij nul wil krijgen. Tegelijkertijd zal de centrale bank de aanvoer van liquiditeit voor de frank op de geldmarkt de komende dagen sterk vergroten. Dat drukt de prijs.

De centrale bank noemt de munt „enorm overgewaardeerd” en zegt dat de kracht van de munt de Zwitserse economie bedreigt en de risico’s voor de prijsstabiliteit (inflatie) vergroot.

„De SNB zal geen aanhoudende verkrapping van de monetaire omstandigheden tolereren en neemt daarom maatregelen tegen de sterke Zwitserse frank”, aldus de centrale bank in een verklaring.

De SNB neemt de stappen nadat de Zwitserse frank de afgelopen dagen nieuwe recordkoersen neerzette tegenover de euro en dollar. De frank wordt gezien als een veilige haven, zeker nu beleggers vrezen voor de gevolgen van vertragende mondiale economische groei door de schuldencrises in de eurozone en de VS.

„Het blijft afwachten of dit effectiever is dan de massale maar mislukte poging tot valuta-interventie van vorig jaar, maar instinctief zou dit veel beter moeten werken”, zei analist Marc Ostwald van Monument Securities tegen Dow Jones..

De euro schoot vanochtend omhoog naar 1,1120 Zwitserse frank, na een dieptepunt op 1,07946 frank in de Aziatische handel afgelopen nacht. De dollar steeg naar 0,7716 frank, na een dieptepunt op 0,7610 frank voor de ingreep van centrale bank.