De eerste wolkenkrabber van meer dan één kilometer hoog

Ontwerp van de hoogste toren ter wereld. Foto AFP / Kingdom Holding Company

Momenteel is de 828 meter hoge Burj Khalifa in Dubai nog de hoogste toren ter wereld. Maar niet voor lang meer. Binnenkort begint de bouw van de Kingdom Tower in Saudi-Arabië van ruim een kilometer hoog.

Het contract voor de bouw van de wolkenkrabber werd gisteren getekend. In het gebouw komen appartementen, kantoren en een Four Seasons hotel op een oppervlakte van 530.000 vierkante meter. De exacte hoogte van het gebouw is nog niet bekend, maar het zal “ten minste 173 meter hoger worden” dan de Burj Khalifa.

De wolkenkrabber komt te staan aan de Rode Zee, in een buitenwijk van de stad Jiddah, waar een stadsontwikkelingsproject is aangekondigd van twintig miljard dollar. Het bouwconcern Saudi Binladin Group, van de familie van Osama, heeft een contract ter waarde van ruim 780 miljoen euro gekregen om de toren in ruim vijf jaar te bouwen.

Met het project wordt Saoedi-Arabië voorloper in de race tussen de olierijke Golfstaten voor de opvallendste architectuur.

Prestigieuze bouwprojecten worden door de sjeiks, emirs en regimes gezien als statussymbool voor economisch succes en culturele verfijndheid. De Kingdom Tower, die 59 liften en 12 roltrappen krijgt, is ontworpen door het architectenbureau Adrian Smith & Gordon Gill Architecture uit Chicago.

In onderstaande video wordt het gebouw op ludieke wijze besproken. NB: Ondertussen is afgestapt van het oorspronkelijke plan om de toren een mijl de lucht in te laten gaan, maar wordt de toren een stuk korter (tot 500 meter) dan gepland.