Zelfmoordaanslag op pension in Kunduz

De aanslag werd gisteren gepleegd op een gastenverblijf waar dikwijls buitenlanders logeren.

Bij de aanslag in de Noord-Afghaanse stad kwamen behalve de drie aanvallers ook vier Afghaanse beveiligers om. Ze waren als bewakers in dienst van een Duitse hulporganisatie. Ook negen Afghaanse omwonenden en een politieagent raakten gewond. Twee Duitsers die in het pand overnachtten, konden via de achterdeur ontsnappen. De aanslag komt een paar weken voor Nederland formeel begint met zijn politietrainingsmissie in Kunduz. De Nederlanders zitten inmiddels al in Kunduz. De missie is er op gericht het Afghaanse leger en de Afghaanse politie meer op eigen benen te laten staan.

De Talibaan hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag op geëist. Rond zonsopgang bracht een van de zelfmoordterroristen een autobom bij de poort van het gebouw in het centrum van Kunduz tot ontploffing. De twee andere aanvallers konden zo het terrein binnendringen, waar een urenlang vuurgevecht met Afghaanse politie volgde voordat de twee zelfmoordterroristen zich uiteindelijk opbliezen. Het gastenverblijf werd gerund door het plaatselijke private beveiligingsbedrijf Kaboora, dat in dienst is van de Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ. Sarwar Husseini, woordvoerder van de provinciale politie zei gisteren dat ook andere buitenlanders soms in het huis overnachtten. Maar Talibaan-woordvoerder Zabiullah Mujahid stelde gisteren per sms tegenover persbureau AP dat het pand geen gastenverblijf maar „een centrum van de Duitse inlichtingendienst en private beveiligers” was.

In het relatief veilige noorden is sinds begin dit jaar het aantal zelfmoordaanslagen en aanslagen met bermbommen toegenomen. In mei werd de politiechef van Noord-Afghanistan door een bomaanslag gedood. (Reuters, AFP, AP)