Wat gebeurde er die nacht in Abbottabad?

1 mei 2011, elf uur ‘s avonds. Twee helikopters stijgen op van het vliegveld van Jalalabad, in het oosten van Afghanistan. De missie: naar Pakistan om Osama bin Laden te doden. Deze week in The New Yorker: de reconstructie.

Het weekblad The New Yorker draait zijn hand niet om voor het wat uitgebreidere artikel. Zo ook deze week: Nicholas Schmidle reconstrueerde hoe het doden van Bin Laden door DEVGRU - Team Six van de Navy SEALs - in zijn werk ging. Totale tekst: 8.500 woorden.

Hier alvast een alinea, om je ervan te overtuigen dat het de moeite waard is om de hele tekst te lezen:

After blasting through the gate with C-4 charges, three SEALs marched up the stairs. Midway up, they saw bin Laden’s twenty-three-year-old son, Khalid, craning his neck around the corner. He then appeared at the top of the staircase with an AK-47. Khalid, who wore a white T-shirt with an overstretched neckline and had short hair and a clipped beard, fired down at the Americans.

Mocht je na lezing van het artikel nog vragen hebben aan Schmidle: vanavond om 21:00 uur Nederlandse tijd beantwoordt hij per chat vragen van lezers op de website van The New Yorker.