Vroege film Alfred Hitchcock ontdekt

----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / New Zealand Film Archive" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This handout image received on August 3, 2011 from the New Zealand Film Archive shows a still from what is thought to be a lost film made in 1923 by British master director Alfred Hitchcock. One of the earliest films made by Hitchcock has been found in New Zealand, researchers at the archive said on August 3. The New Zealand Film Archive said the first three reels of the six-reel feature "The White Shadow" were found in a cache of ageing nitrate prints given to the archive in the 1990s. AFP PHOTO / HO / New Zealand Film Archive

In Nieuw-Zeeland is materiaal van The White Shadow, een van de vroege films van de bekende regisseur Alfred Hitchcock, ontdekt.

De Britse regisseur was 24 toen hij de stomme film The White Shadow in 1923 mede regisseerde. De drie spoelen met 30 minuten materiaal waren in 1989 in het Nieuw-Zeelandse filmarchief terechtgekomen. Waar de andere drie spoelen zijn is niet bekend. Dit is het enige exemplaar dat bekend is, en het is voor zover bekend het vroegst overgebleven materiaal van Hitchcock.

Hitchcock was de scenarist, assistent-regisseur, productie-designer en deed de montage van het drama, waar Clive Brook en Betty Compson rollen in hadden. De regisseur werd na de oorlog extreem bekend door filmklassiekers als Psycho, The Birds en North by Northwest.

David Sterritt, filmcriticus, reageert verheugd op de vondst:

These first three reels offer a priceless opportunity to study his visual and narrative ideas when they were first taking shape.

Dit zijn beelden uit de film:

    • Ward Wijndelts