Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VN nog oneens over Syrië, VS willen druk opvoeren

Demonstranten protesteerden gisteren bij de Syrische ambassade in Ankara tegen het regime van president Assad. Foto Reuters / Umit Bektas

De VN-Veiligheidsraad is het na twee dagen onderhandelen nog niet eens over de tekst van een resolutie over de situatie in Syrië. De VS denken intussen na over nieuwe unilaterale sancties en verstevigen hun banden met de Syrische oppositie.

De Veiligheidsraad schortte de besprekingen over een resolutie over Syrië tot vandaag op nadat diplomaten tegen persbureau Reuters hadden gezegd dat de leden van de raad “significante meningsverschillen” houden over de tekst van de resolutie. Rusland en een paar andere landen willen dat in de resolutie niet alleen het Syrische regime, maar ook de oppositie veroordeeld wordt vanwege het geweld dat het Arabische land al maandenlang teistert. Westerse landen vinden dat echter onacceptabel.

De Verenigde Staten kondigden vannacht op hun beurt aan te denken over nieuwe eenzijdige sappen tegen het regime van president Bashar al-Assad. Senatoren riepen de regering-Obama gisteravond al op om sancties in te stellen tegen de energiesector van Syrië, die voor een groot deel afhankelijk is van export. De Europese Unie verscherpte maandag al de sancties tegen het Syrische regime.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton had vannacht ook een ontmoeting met oppositieactivisten uit Syrië. Ook zij benadrukte dat de VS werken aan aanvullende sancties tegen het regime van Assad met als doel om hem politiek verder te isoleren. Clinton verzekerde de Syrische oppositie van haar steun. “Wij hebben geen enkel belang bij het overleven van een regime dat zijn eigen burgers moet doden, martelen en opsluiten om te overleven.”