Vijftigduizend man zwaaien Van der Sar uit

Edwin van der Sar in actie tijdens zijn afscheidswedstrijd in de Amsterdam Arena. Foto NRC / Bas Czerwinski Edwin van der Sar in actie tijdens zijn afscheidswedstrijd in de Amsterdam Arena. Foto NRC / Bas Czerwinski

In de Amsterdam Arena is vanavond afscheid genomen van doelman Edwin van der Sar. Zijn dreamteam won met 2-1 van Ajax.

Het team bestond uit onder meer de oud-collega’s Wayne Rooney, Dennis Bergkamp, John Heitinga en Boudewijn Zenden. Vlak voor het eindsignaal kreeg Van der Sar een publiekswissel.

Een geëmotioneerde Van der Sar:

“Ik heb nooit op de voorgrond willen staan, maar dat je na al die jaren zoiets krijgt, is onbeschrijflijk. Ik weet dat ik veel betekend heb voor het Nederlandse voetbal, maar zo’n afscheid hield ik niet voor mogelijk. Ik wil iedereen bedanken. Vooral ook mijn familie, want familie is het belangrijkste in het leven.”

Als symbolische afsluiting mocht zoon Joe een penalty tegen zijn vader nemen. Van der Sar besloot zijn carrière in stijl, want hij stopte de strafschop stijlvol. De afscheidsavond werd geopend met een wedstrijd tussen Ajax D1 en Manchester United D1, waar Van der Sars zoon Joe onder de lat stond.

Daarna was het de beurt aan zijn vader. Van der Sar verdedigde eerst het doel van Ajax ’95 in de wedstrijd tegen Oranje ’98. Daarna speelde zijn eigen dreamteam tegen Ajax, waarbij hij het doel van zijn zelf samengestelde team verdedigde.

Imposante carrière: van Ajax tot Man United

Van der Sar kan terugkijken op een imposante loopbaan. Hij begon zijn carrière in 1990 bij Ajax en won met de Amsterdammers in 1995 de Champions League. Van der Sar stapte na negen seizoenen over naar het Italiaanse Juventus, een avontuur dat niet helemaal naar wens verliep.

In 2001 kreeg Van der Sar zijn loopbaan weer op de rit bij Fulham en verdiende hij in 2005 een transfer naar Manchester United. In 2008 veroverde de doelman voor de tweede keer in zijn carrière de Champions League. Van der Sar eiste een heldenrol voor zich op door in de strafschoppenserie de beslissende penalty van Chelsea-spits Nicolas Anelka te stoppen. De recordinternational (130 interlands) beëindigde na de finale van de Champions League eind mei zijn actieve carrière.

Welke prijzen won Van der Sar zoal?

Hij won onder meer acht landstitels, twee keer de wereldbeker en de Champions League en de UEFA Cup. Met het Nederlands elftal greep Van der Sar naast de prijzen. De recordhouder met 130 interlands was er in 1998 op het WK in Frankrijk het dichtst bij. Oranje strandde echter in de halve finale na strafschoppen tegen Brazilië.

Van der Sar gaat komend seizoen tijdens de Champions League als analyticus aan de slag bij de NOS.

    • Marije Willems