Veroordeeld

Rotterdam. Vandaag staat hij terecht, de Egyptische oud-president Hosni Mubarak (83) - op beschuldiging van corruptie en het laten doden van betogers tijdens de bijna drie weken revolte die in februari leidde tot zijn vertrek. Maar de belagers van dit beeld in Kairo hebben hem al lang veroordeeld. Het hoofd naast dat van Mubarak behoort toe aan de scheikundige Ahmed Zewail (65), die in 1999 de Nobelprijs kreeg voor pionierswerk op het gebied van femtochemie (razendsnelle chemische reacties). Na het volksprotest trad Zewail op als een van de bemiddelaars tussen het Egyptische leger en de activisten van het Tahrir-plein. Kennelijk niet naar ieders tevredenheid. Zewail wordt soms wel genoemd als mogelijke opvolger van Mubarak. De derde kop in het rijtje kan in ieder geval niet stuk: dat is die van Anwar Sadat, de derde president van Egypte die in 1981 op 62-jarige leeftijd werd vermoord tijdens een militaire parade. Zijn dood - en zijn opvolging door Mubarak - bracht de economische en politieke aftakeling van Egypte in een stroomversnelling. De man rechts is de in de Arabische wereld invloedrijke schrijver en Nobelprijswinnaar (in 1988) Naguib Mahfouz, die het vaak aan de stok had met moslimfundementalisten, in 1994 een mes van een fanaticus in zijn rug kreeg en op zijn oude dag nog politiebewaking nodig had. Hij stierf in 2006, op 95-jarige leeftijd. An Egyptian man walks past a defaced giant statue of former Egyptian President Hosni Mubarak (L) on the outskirts of Cairo August 2, 2011, a day before his trial. Egypt's security authorities have received notice to move Hosni Mubarak to Cairo for trial, Al Arabiya television said Tuesday, but a senior security source denied this, adding to the fevered speculation about whether the ousted leader will attend. Mubarak, 83, has been hospitalized in the Red Sea resort of Sharm el-Sheikh since April when he was first questioned. The statue also shows (L-R) Egyptian Nobel prize winner Ahmed Zewail, the late Egyptian President Anwar Sadat and Egyptian novelist and Nobel Prize Winner Naguib Mahfouz. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: POLITICS SOCIETY CRIME LAW IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Vandaag staat hij terecht, de Egyptische oud-president Hosni Mubarak (83) – op beschuldiging van corruptie en het laten doden van betogers tijdens de bijna drie weken revolte die in februari leidde tot zijn vertrek. Maar de belagers van dit beeld in Kairo hebben hem al lang veroordeeld. Het hoofd naast dat van Mubarak behoort toe aan de scheikundige Ahmed Zewail (65), die in 1999 de Nobelprijs kreeg voor pionierswerk op het gebied van de femtochemie (razendsnelle chemische reacties). Na het volksprotest trad Zewail op als een van de bemiddelaars tussen het Egyptische leger en activisten van het Tahrir-plein. Kennelijk niet naar ieders tevredenheid. Zewail wordt soms wel genoemd als mogelijke opvolger van Mubarak.

De derde kop in het rijtje kan in ieder geval niet stuk: dat is die van Anwar Sadat, de derde president van Egypte die in 1981 op 62-jarige leeftijd werd vermoord tijdens een militaire parade. Zijn dood – en zijn opvolging door Mubarak – bracht de economische en politieke aftakeling van Egypte in een stroomversnelling. De man rechts is de in de Arabische wereld invloedrijke schrijver en Nobelprijswinnaar (in 1988) Naguib Mahfouz, die het vaak aan de stok had met moslimfundamentalisten, in 1994 een mes van een fanaticus in zijn rug kreeg en op zijn oude dag nog politiebewaking nodig had. Hij stierf in 2006, op 95-jarige leeftijd.