Veiligheidsraad veroordeelt geweld Syrië - ‘akkoord op zeer laag niveau’

De VN-Veiligheidsraad is het eens geworden over een concepttekst dat het geweld tegen burgers door de Syrische autoriteiten veroordeelt. Dat meldt persbureau AFP.

Update 21.24:
De verklaring is zojuist aangenomen door veertien leden van de Veiligheidsraad. Alleen het Syrische buurland Libanon distantieerde zich van de tekst.

De persverklaring – minder dwingend dan een resolutie – veroordeelt “de talrijke schendingen van de mensenrechten en het gebruik van geweld tegen burgers door Syrische autoriteiten”. Dat blijkt uit een kopie van de verklaring die het persbureau in handen heeft.

Geen resolutie

Dat het een persverklaring is en geen resolutie, laat volgens NRC’s Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants de machteloosheid van de veiligheidsraad zien.

“Een persverklaring betekent dat het een akkoord op een zeer laag niveau is. Het is niet bindend. Wel laat het zien dat er sprake is van enige beweging, aangezien de Russen in april een soortgelijke persverklaring dwarsboomden. Maar of er nu een resolutie komt, een persverklaring of helemaal niets: de Syrische autoriteiten zullen zich er weinig van aantrekken.”

Veiligheidsraad onderhandelt al maanden

De Veiligheidsraad probeert al langer overeenstemming te bereiken over de situatie in Syrië. Twee maanden geleden werd er al een conceptresolutie opgesteld door Groot-Brittannië en Frankrijk, maar een stemming liep op niets uit toen China en Rusland de resolutie met een veto dreigden. Ook de tijdelijke Veiligheidsraadleden Brazilië, India en Zuid-Afrika stonden er niet achter. Tegenstanders zijn bang dat zelfs een simpele afkeuring van het geweld een voorbode kan zijn voor militaire interventie, vergelijkbaar met wat in maart met Libië gebeurde.

Na het geweld van afgelopen weekend kwam de VN-veiligheidsraad begin deze week in spoedzitting bijeen om de resolutie opnieuw te bespreken.

Ook vandaag ging de belegering van de Syrische stad Hama door.

    • Lex Boon