Veel last van overheidsbezuinigingen

Arcadis was de grootste daler op de beurs vanochtend. De kwartaalcijfers waren niet eens zo beroerd, maar de vooruitzichten wel.

Zoals zo vaak bij bedrijven met slecht nieuws, had ook Aracadis zijn kwartaalcijfers vanochtend positief verpakt. Het grootste ingenieursbureau van het land kopte zijn persbericht als volgt: ‘Arcadis houdt winst op peil en continueert autonome groei’.

Pas in de twee laatste punten van de inhoudsopgave stond het zuur: een ‘zwakke overheidsmarkt’, een ‘druk op de marges’, ‘kostenreductiemaatregelen’ en een winstverwachting voor het gehele jaar van ‘0 tot 5 procent’.

Beleggers prikten er meteen doorheen: de koers klapte vanochtend met ruim 10 procent in tot 14,15 euro rond het middaguur. Arcadis was daarmee met afstand de grootste daler op de toch al dalende markt van de Midkapindex (min 2 procent), waarin het is opgenomen.

„Dat was inderdaad schrikken”, zegt analist Teun Teeuwisse van ABN Amro over de tussentijdse resultaten, De analist had tot vandaag nog een warm koopadvies voor het aandeel, met een koersdoel van 20 euro. Aan het eind van vandaag zou Teeuwisse met een nieuwe aanbeveling komen. Vooruitlopen daarop wil hij een conclusie uit het kwartaalbericht vast delen: „De vooruitzichten zijn een stuk slechter zijn dan eerder gedacht.”

Waar de totale omzet van het ingenieursbureau in het tweede kwartaal licht daalde tot 492 miljoen euro (vooral veroorzaakt de verzwakte dollar), steeg de ‘autonome groei van activiteiten’ met 3 procent. De operationele winst bleef met 18,5 miljoen euro precies gelijk aan die van de eerste drie maanden in 2010.

Arcadis, zo erkende bestuursvoorzitter Harrie Noy zelf ook in zijn verklaring van vanochtend, kampt met een logische gevolg van het huidige economische klimaat in Europa. „We hebben behoorlijk last van de bezuinigingen van overheden.” Bijgevolg is het aantal opdrachten in de divisies ‘Infrastructuur’, ‘Water’ en ‘Milieu’ in veel Europese landen verminderd. Met 325 miljoen euro maakte Europa in het afgelopen half jaar ruim een derde van de omzet van het concern uit.

Dat overheden minder geld beschikbaar hebben voor grote technologische projecten waar ingenieurs voor nodig zijn is natuurlijk al bekend sinds de kredietcrisis van 2008. Maar tot nu toe leek Arcadis daar niet zo kwetsbaar voor te zijn, omdat het zijn werkterrein in belangrijke mate had verschoven naar grote bedrijven in het Westen en opkomende markten buiten Europa en de Verenigde Staten. „Nu blijkt Arcadis toch veel gevoeliger te zijn dan men tot dusverre liet doorschemeren”, zegt analist Teeuwisse.

Hij vindt vooral de aangekondigde kostenreductiemaatregelen zorgelijk, die de winstmarges in Europa moeten opkrikken. „De reorganisatielast van 6,9 miljoen is de hoogste in jaren. Dat betekent dat er kennelijk een groot probleem is.”

Het positieve nieuws – want dat was er ook vanochtend – komt uit de snel groeiende economieën waar Arcadis actief is: met name de mijnbouw in Brazilië en Chili en de bouwsector in China en het Midden-Oosten. De omzet in deze regio’s groeide in het afgelopen half jaar met ruim 43 procent; de brutowinst met 37,5 procent.

De volledige inlijving eerder dit jaar van de Braziliaanse joint venture Logos, biedt volop mogelijkheden voor verdere groei aldaar, vermoedelijk ook door overnames. „Verdere uitbreiding door acquisities staat hoog op de agenda”, zei topman Noy. En de oorlogskas is met 157 miljoen euro behoorlijk gevuld.

    • Philip de Witt Wijnen