Uitgelicht

Weinig zoogdieren kunnen tegen extreme kou. Ned. 1, 20.30u. Polar bear cools down in a pool at the Moscow Zoo on a hot afternoon Wednesday July 27, 2011. Temperatures on Wednesday are record high 35 C (95 Fahrenheit). (AP Photo/Alexander Zemlianichenko) AP

Film

Love Guru (Marco Schnabel, 2008, VS/Engeland). Banale komedie waarin Mike Myers (van de Austin Powers-films) een Indiase goeroe speelt die een ijshockeyster weer in zijn potentie moet laten geloven, zowel op het ijs als in bed. Ook met Jessica Alba, Justin Timberlake. RTL5, 20.30-22.10u.

The Guru (Daisy von Scherler, 2002, VS/Engeland/Frankrijk). Even flauwe als licht subversieve romantische komedie over een Indiase seksgoeroe die het helemaal maakt in de New Yorkse beau monde, altijd in voor de nieuwste new-agehype. Met Jimi Mistry, Heather Graham, Marisa Tomei.RTL5, 22.10-00.00u.

Battlefield Earth (Roger Christian, 2000, VS). Mislukte sciencefiction met een potsierlijke John Travolta als chef van de Psychlos, buitenaardse wezens die de aarde hebben veroverd.RTL7, 22.45-00.45u.

Informatief

Life: zoogdieren. Serie natuurdocumentaires, vanavond over ijsberen in het Noordpoolgebied en de Weddellzeehonden bij Antarctica. Zij zijn de enige zoogdieren die de winters in de poolstreken kunnen overleven. Ned.1, 20.30-21.30u.

Je eigen droomhuis. Op een oud boerenerf in de gemeente Soest beginnen twee gezinnen – slechts enkele meters van elkaar verwijderd – aan de bouw en verbouwing van twee compleet verschillende huizen. Het voormalige woonhuis van de boer krijgt een ultramoderne metamorfose en tegelijkertijd verrijst op de plek van de oude stal een compleet nieuw traditioneel landhuis. SBS6, 20.30-21.30u.

Levy en de les van Berkelland. In de Achterhoekse gemeente Berkelland gaat Levy kijken welke lessen Nederland uit de bezuinigingen in die gemeente kan trekken. Het college daar bezuinigt tot 2013 8,3 miljoen euro op een budget van 80 miljoen. Levy onderzoekt de consequenties van deze bezuinigingen en vraagt zich af hoe redelijk of onredelijk deze zijn. Hij praat onder meer met burgemeester Bloemen, met Arie Ravesloot van de muziekschool (geen les meer voor ruim 1.200 leerlingen) en met Ton Mengerink van de plaatselijke bibliotheek (volgend jaar 50 procent bezuinigen, een collectie die nu gehalveerd wordt en daarna misschien weg moet en een bibliobus die moet verdwijnen).Ned.2, 21.20-22.00u.

The code. Tweede van driedelige serie over mathematische principes in de natuur. Marcus du Sautoy demonstreert aan de hand van de hexagonale kolommen van de Giant’s Causeway in Noord-Ierland, rotsformaties, honingraten, zoutkristallen en zeepbellen de orde in een schijnbare willekeur.BBC 2, 22.00-23.00u.

Deutschland, deine Künstler: Günter Grass. Portret van een van de bekendste Duitse schrijvers. Grass (1927) werd in 1959 meteen beroemd met zijn debuutroman Die Blechtrommel. Vorig jaar publiceerde hij zijn naar eigen zeggen laatste boek Grimms Wörter, een liefdesverklaring aan de gebroeders Grimm. Tegenwoordig werkt hij aan een tachtigtal gravures die zijn roman Hundejahre (’63) moeten uitbeelden. ARD, 22.45-23.30u.

3doc: Alone in the wild. Tweede deel van driedelige serie van en over cameraman Ed Wardle die in zijn eentje drie maanden gaat overleven in de Yukon, het onherbergzame gebied in het westen van Canada tegen de grens met Alaska. Wardle wil bewijzen dat hij zonder anderen als een oermens kan overleven, maar gaat zonder veel ervaring, voorbereiding of training op weg. Ned.3, 23.20-00.15u.

Alleen tussen vier muren. Documentaire over een tuchtschool voor Russische gevangenen van elf tot vijftien jaar, allen veroordeeld voor diefstal, verkrachting of moord. De overgrote meerderheid van hen zal na hun straf opnieuw in de criminaliteit vervallen omdat de Russische maatschappij weinig kansen biedt. Voor deze jongeren is de gevangenis een veilige haven waar ze dagelijks te eten krijgen, gekleed worden, naar school kunnen en mogen sporten.Ned.2, 00.05-01.04u.

Sport

Afscheid Edwin van der Sar. Rechtstreeks verslag van de afscheidswedstrijd van de recordinternational in de Amsterdam Arena. De wedstrijd gaat tussen Ajax 1 en een wereldelftal met o.a. Allesandro Del Piero, Paul Scholes, Wayne Rooney, Patrick Kluivert, Frank Rijkaard, Marc Overmars, Ronald en Frank de Boer, Wim Jonk, Dennis Bergkamp en Rafael van der Vaart. Louis van Gaal, Alex Ferguson en Guus Hiddink fungeren als coaches.Ned.3, 19.00-21.05u.

Radio

Zomeravondconcert: Verdi’s Macbeth. Rechtstreekse uitzending van de Salzburger Festspiele. De Wiener Philharmoniker en het Koor van de Weense Staatsopera o.l.v. Riccardo Muti, met o.a. Tatiana Serjan en Anna Malavasi, sopraan, Dmitri Belosselsky, bas.Radio 4, 19.00-23.00u.