Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Syrisch leger herovert centraal plein in belegerde stad Hama

Deze foto zou gisteren in Hama zijn gemaakt en is verspreid via social media. Foto Reuters

De belegering van de Syrische stad Hama, waar zondag volgens activisten tientallen doden vielen, gaat ook vandaag door. Inwoners van de stad zeggen volgens persbureau Reuters dat tanks van het Syrische leger nu het Orontesplein in Hama hebben ingenomen.

Het plein was de afgelopen weken het decor van een aantal van de grootste betogingen tegen het regime van president Assad. Een aantal keer waren er honderdduizenden mensen op en rond het plein te vinden en had het regime er niets meer te zeggen. Nu lijkt Hama weer steeds meer onder controle van Assad te komen.

Eerder vanochtend maakten activisten tegenover persbureau AP al melding van een reeks nieuwe explosies in Hama. Verdere details over de gebeurtenissen in de stad ontbreken, omdat omdat al het telefoonverkeer vanuit en naar Hama is platgelegd.

Gisteren dook bij CNN een gruwelijk filmpje op van lichamen van gedode betogers in Hama die vermoedelijk door Syrische ordetroepen in een rivier worden gegooid. Hoewel de echtheid van de beelden niet onafhankelijk bevestigd kan worden, acht CNN ze betrouwbaar. Het filmpje, wat zeer schokkende beelden bevat, is via CNN.com te bekijken.

De VN-Veiligheidsraad slaagde er vannacht niet in overeenstemming te bereiken over een resolutie die de daden van het Syrische regime moet veroordelen. De VS denken intussen na over nieuwe unilaterale sancties en verstevigen hun banden met de Syrische oppositie.