Snel herstel Japanse autosector

In maart leek de Japanse auto-industrie volledig in elkaar geklapt door de gevolgen van de tsunami. Maar het herstel komt veel sneller dan was verwacht.

De Japanse industrie liep begin maart zware klappen op door de tsunami en de nucleaire ramp bij Fukushima, en één van de grootste slachtoffers was de autosector. Maar uit cijfers van twee van de grootste fabrikanten blijkt dat de productielijnen weer op toeren zijn gekomen. Toyota stelde zijn verkoopverwachting voor dit jaar naar boven bij tot ruim 7 miljoen auto’s. Honda verhoogde de verwachting gisteren al met 135.000 tot ruim 3,4 miljoen voertuigen. Beide autoconcerns wisten het eerste kwartaal (dat begint op 31 maart) met winst af te sluiten – een fractie van wat er vorig jaar werd verdiend, maar toch.

Nog geen vier maanden geleden daalde de industriële productie in heel Japan met ruim 15 procent. Honderden toeleveranciers van de autobranche lagen stil. Toyota, maar ook Honda en Nissan kondigden aan dat de productie pas aan het einde van het jaar volledig zou zijn hersteld. (NRC)