Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Energie

Shell aanvaardt aansprakelijkheid voor olievervuilingen Nigeria

Shell erkent verantwoordelijk te zijn voor de olievervuilingen in 2008 in Nigeria. Dat zei een advocaat van de getroffen gemeenschap vandaag.

De multinational draait op voor een rekening van honderden miljoenen dollars, zo meldden ingewijden. Zo zal Shell de kosten voor het schoonmaken van het gebied op zich moeten nemen en de bewoners een schadevergoeding moeten uitbetalen. Volgens de advocaat gaat Shell buiten de rechtbank om gesprekken voeren in het Verenigd Koninkrijk over een schikking:

“Shell heeft formeel aansprakelijkheid geaccepteerd. De onderhandelingen over een schikkingsvoorstel zullen in de herfst serieus van start gaan.”

In het Bodo-district in Nigeria vonden in 2008 twee olierampen plaats, waarbij volgens het advocatenkantoor tienduizenden vaten ruwe olie in rivieren en beken zijn terechtgekomen. Volgens de advocaat heeft de ramp het levensonderhoud van de lokale gemeenschap verwoest die is gebaseerd op de visserij.

Volgens de Britse omroep BBC erkent Shell dat het zelf verantwoordelijk is voor de lekkages. Tot nu toe stelde het bedrijf dat de lekken waren veroorzaakt door diefstal en sabotage.

Shell is de grootste in Nigerdelta

Shell heeft in Nigeria 6.000 kilometer aan pijpleidingen. Het bedrijf werkt op negentig verschillende olievelden en heeft duizend productieputten. Shell is het grootste olieconcern in het West-Afrikaanse land. Jaarlijks worden honderdduizend vaten olie (een vat is 158 liter) gestolen. Shell is het grootste bedrijf in de Nigerdelta, een olierijk maar straatarm gebied met 30 miljoen inwoners. In 2009, het laatste jaar waarvan cijfers beschikbaar zijn, lekten er 103.000 vaten olie weg. Het oliebedrijf krijgt slechts moeizaam toegang tot deze gebieden om de olie op te ruimen.