Schuld Italië onder druk

Nervositeit in de Italiaanse politieke en financiële wereld is gisteren verder toegenomen, nu internationale speculanten hun vizier opnieuw op Italië hebben gericht. Sinds de invoering van de euro was het verschil in rente tussen Duitse en Italiaanse tienjaars staatobligaties nog nooit zo hoog: 384 punten (3,84 procentpunt). Vanmorgen daalde die weer iets naar 368 punten.

In een poging de markt gerust te stellen zou premier Silvio Berlusconi het parlement vanmiddag en vanavond toespreken. Of hij ook aanvullende bezuinigingen zal aankondigen blijft twijfelachtig. De premier zal naar verwachting beklemtonen dat de Italiaanse regering, economie en banken solide zijn.

Het land, zo erkennen economen, heeft een sterke maakindustrie en exportsector. Italië kent weliswaar met 1.890 miljard euro de op twee na hoogste staatsschuld ter wereld, maar daar zou tegenover staan dat Italianen en Italiaanse bedrijven veel sparen en veel minder schulden hebben dan Nederlanders, Fransen of Engelsen. Een ander sterk punt is dat het land het begrotingstekort, ook sinds de crisis in 2008 uitbrak, onder controle heeft weten te houden. De oplopende rente (6,1 procent vanmorgen) bedreigt dit alles echter. Mocht dit 7 procent worden dan dreigt de staatsschuld onhoudbaar te worden, zoals eerder bij Griekenland, Ierland en Portugal bleek.

President Giorgio Napolitano heeft regeringspartijen, oppositie en sociale partners opgeroepen tot eendracht. Hij beklemtoont dat ze aanvullende maatregelen moeten presenteren. „Het is aan hen keuzes te maken die de economische groei stimuleren en de werkloosheid bestrijden.” De zwakte van Italië is de al jaren achterblijvende economische groei en arbeidsproductiviteit.

Vandaag spreekt de voorzitter van de eurogroep, de Jean-Claude Juncker, met de Italiaanse minister van Economische Zaken Tremonti. Die had gisteren al spoedoverleg met de president van de Italiaanse centrale bank en met de voorzitter van de beursautoriteit Consob. Deze laatste heeft de Deutsche Bank om opheldering gevraagd over een mogelijke grootschalige verkoop van Italiaanse staatsobligaties.

    • Bas Mesters