Rusland dwarsboomt resolutie tegen Syrië

De VN-veiligheidsraad kan het maar niet eens worden over een resolutie die het geweld in Syrië veroordeelt.

Met name Rusland, dat vetorecht heeft in de Veiligheidsraad, verzet zich tegen een resolutie uit angst dat deze zal leiden tot gewapend ingrijpen in Syrië zoals nu in Libië plaatsvindt.

De Veiligheidsraad kwam gisteren in New York in een spoedzitting bijeen op verzoek van Duitsland nadat het Syrische bewind tanks de stad Hama had ingestuurd om een einde te maken aan de opstand tegen het gezag. Daarbij vielen zondag volgens onbevestigde berichten naar schatting honderd doden. Maandag zouden in Hama tien doden zijn gevallen. Ook in andere steden werden doden gemeld.

Moskou voelt weinig voor een resolutie tegen Syrië. Het is boos over de uitwerking van een andere resolutie, met betrekking tot Libië. Moskou onthield zich indertijd van stemming over die resolutie, die de internationale gemeenschap machtigt om met alle mogelijke middelen burgerlevens te beschermen. Sindsdien bombarderen NAVO-vliegtuigen een brede reeks van militaire en andere doelen van het Libische regime. Volgens Rusland is dat niet in de geest van de Libië-resolutie. De Russische VN-ambassadeur, Vitali Tsjoerkin, noemde de uitwerking van die resolutie gisteren zelfs „zeer frivool”. „We bevinden ons nog in de schaduw van de gebeurtenissen in Libië”, verklaarde Tsjoerkin. (NRC)