Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rellen bij rechtbank voorafgaand aan proces tegen Mubarak

Televisiezender Al Jazeera toonde vanochtend rechtstreekse beelden van de ongereldheden rond de rechtbank.

Bij de rechtbank in Kairo, waar Hosni Mubarak later vanochtend zal arriveren voor de start van zijn proces, zijn rond acht uur rellen uitgebroken tussen aanhangers en tegenstanders van de oud-president van Egypte.

Volg het proces live via Al Jazeera.

Op rechtstreekse beelden van Al Jazeera was te zien dat enkele tientallen aanhangers van Mubarak met stenen gooiden en de confrontatie zochten met tegenstanders van Mubarak en de politie. De agenten proberen op hun beurt beide kampen uit elkaar te houden.

Mubarak zelf was rond acht uur nog onderweg van Sharm-el-Sheikh naar Kairo om de eerste zitting van het proces tegen hem bij te wonen. De ex-president, die in februari moest aftreden na een wekenlange volksopstand, wordt onder meer beschuldigd van het opdracht geven tot het doden van demonstranten.

Update 8.38u: Persbureau Reuters meldt op gezag van Al Jazeera dat Mubarak geland is op een militaire basis in Kairo.
Update 8.58u: Bij de rechtbank in Kairo is nu een helikopter geland. Mogelijk met Mubarak aan boord.