Psychiater was in vele tbs-zaken onbevoegd

Het Openbaar Ministerie moet tientallen strafzaken opnieuw aan de rechter voorleggen omdat een arts die niet bevoegd was als psychiater over de verdachte heeft geadviseerd.

Dat bevestigen woordvoerders van het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Eind deze week wordt er een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin volgens een woordvoerder staat hoe dit in de toekomst moet worden voorkomen.

De arts was verbonden aan de Pompe-stichting en was zelfs plaatsvervangend hoofd van de Pompe-kliniek. Hij heeft onbevoegd in tientallen rechtszaken geadviseerd om tbs op te leggen of te verlengen.

Om als psychiater de rechter te mogen adviseren over tbs, moet je als specialist geregistreerd staan in het BIG-register. Daar staat de betreffende arts wel geregistreerd als arts en psychotherapeut, maar sinds 2008 niet meer als psychiater.

Het Openbaar Ministerie hoopt de zaken te kunnen „repareren” door ze opnieuw voor te leggen aan de rechter, nu met een psychologische rapportage van een bevoegd psychiater. In de meeste gevallen wordt elke twee jaar beoordeeld of tbs verlengd moet worden. Er is nog geen zaak opnieuw voor de rechter geweest waarin de betrokken arts de laatste was die over verlening had geadviseerd. Zo’n zaak dient volgens dagblad Trouw, dat vanmorgen over de onbevoegde psychiater publiceerde, later deze maand voor het gerechtshof in Arnhem.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat het zelf niet controleert of psychiaters nog bevoegd zijn. Specialisten moeten een minimumaantal uren werken in een vakgebied en zich voldoende bijscholen. Pro Persona, waar de Pompe-stichting bij hoort, wilde vanmorgen niet reageren en verwees naar het ministerie van Justitie. Volgens het ministerie is de registratie in beginsel de verantwoordelijkheid van de specialist zelf. „Maar omdat dit leidt tot onwenselijke situaties zullen we later deze week laten weten hoe we dit in de toekomst willen voorkomen.”