Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Proces tegen Egyptische oud-president Mubarak van start

Mubarak in zijn presidentiële paleis in december 2010. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

In Egypte begint vanochtend de berechting van oud-president Hosni Mubarak, die in februari moest aftreden na een wekenlange volksopstand. Hij wordt onder meer beschuldigd van het opdracht geven tot het doden van demonstranten.

De 83-jarige Mubarak arriveerde volgens medische bronnen van persbureau Reuters gisteravond in het ziekenhuis van de badplaats Sharm-el-Sheikh, waar hij de afgelopen maanden samen met zijn naaste familieleden verbleef. De verwachting is dat de voormalig president vanochtend in de rechtbank in Kairo verschijnt. Het proces gaat om acht uur Nederlandse tijd van start. Rond zeven uur meldde de Egyptische staatstelevisie dat Mubarak onderweg naar Kairo was.

Mubarak wordt door de aanklagers in Egypte onder meer beschuldigd van verantwoordelijkheid voor de dood van anti-regeringsbetogers, machtsmisbruik, fraude en corruptie. De oud-leider van Egypte sprak zich alleen in april uit over de rechtszaak tegen hem. Toen zei hij “bedroefd” te zijn door wat hij “campagnes tegen de geschiedenis en integriteit van mij en mijn familie” noemde.

Als Mubarak schuldig wordt bevonden aan de aanklachten tegen hem kan hij in theorie de doodstraf krijgen. Naast de ex-president staan ook zijn twee zoons Gamal en Alaa Mubarak voor de rechter, net als voormalig minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adli. De verwachting is dat ook zij allen hun opwachting in de rechtbank zullen maken.

Volg het proces live via Al Jazeera.