Pakistan stuurt extra troepen na bijna zestig doden in Karachi

Op deze foto van vanochtend fouilleren politieagenten in Karachi de passagiers van een bus. Foto AFP / Rizwan Tabassum

Pakistan stuurt honderden extra paramilitaire troepen naar havenstad Karachi, waar sektarisch geweld de afgelopen vijf dagen aan 58 mensen het leven kostte. Niet eerder sinds 1995 werd de stad opgeschrikt door zoveel geweld in korte tijd.

De afgelopen maand werd Karachi, de economische hoofdstad van Pakistan, vrijwel dagelijks getroffen door schietpartijen tussen rivaliserende religieuze en etnische groepen. In de hele maand juli kwamen daardoor tweehonderd mensen om het leven. Karachi is een belangrijke stad voor de NAVO omdat er via de haven veel goederen en bevoorrading naar troepen in Afghanistan wordt getransporteerd.

Sinds gisteravond zijn er honderden extra paramilitairen en politieagenten in de westelijke buurten van Karachi gestationeerd, zo zeiden provinciale overheidsfunctionarissen vanmiddag tegen persbureau AFP. Zij voeren huiszoekingen uit en maken jacht op degenen die verantwoordelijk worden gehouden voor de tientallen doden van de afgelopen dagen. Burgers die de politie tips geven die leiden tot arrestaties kunnen beloningen tot maximaal 74.000 euro krijgen. Tot nu toe zijn volgens de politie 24 arrestaties verricht.

Wie precies achter de schietpartijen zitten is niet helemaal zeker, maar vermoedt wordt dat het geweld vooral van etnische oorsprong is. Leden van de Urdusprekende meerderheidsgroep in de stad zouden voortdurend in confrontatie komen met migranten van de Pashtunstam.

    • Pim van den Dool