Orka blijft voorlopig in Harderwijk

De orka Morgan blijft voorlopig in het Dolfinarium in Harderwijk. De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat de orka niet mag worden overgebracht naar een dierenpark op Tenerife.

Morgan werd op 23 juni 2010 verzwakt uit de Waddenzee gehaald en verblijft sindsdien in Harderwijk. Vorige week kreeg het Dolfinarium een vergunning van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie om orka Morgan te verhuizen naar een dierenpark op Tenerife.

Dierenactivisten, verenigd in de Orka Coalitie, eisten in een kort geding dat de orka wordt teruggezet in de natuur. Volgens de Orka Coalitie wil het zeedierenpark het jonge vrouwtje inzetten voor het fokken van orka’s.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde vanmiddag dat het dier in Harderwijk moet blijven tot het ministerie meer onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden om haar in de natuur terug te zetten. Tot die tijd moet de Orka in Harderwijk blijven.

De komende tijd krijgt de orka meer ruimte in het Dolfinarium in Harderwijk.

Wetenschappers bepleitten eerder dat de jonge orka niet vrijgelaten kan worden omdat het dier in de natuur alleen goede overlevingskansen heeft als ze met haar familie wordt herenigd. De Orka Coalitie betwistte de onafhankelijkheid van de deskundigen en eiste dat Morgan haar vrijheid terugkrijgt.