‘Onbevoegde psychiater gaf tientallen tbs-adviezen’

Het Openbaar Ministerie wil ongeveer dertig tbs-zaken opnieuw voor de rechter brengen nu blijkt dat een onbevoegde psychiater in die zaken advies heeft uitgebracht. Betrokken advocaten vrezen dat dit helemaal niet mogelijk is, schrijft Trouw vanochtend.

De psychiater heeft zijn registratie in een databank met zorgverleners, het BIG-register, in juni 2008 niet hernieuwd. Toch bleef hij volgens de krant bij de Nijmeegse Pompestichting werken, waar veel tbs’ers zijn opgenomen. De psychiater was daar ook plaatsvervangend hoofd van de inrichting.

Hij adviseerde in zo’n dertig zaken over de verlenging van opgelegde tbs-maatregelen. Volgens de krant gaat het mogelijk om meer zaken omdat een zaak niet op de lijst van het OM bleek te staan.

De zaak zou onlangs aan het licht zijn gekomen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat het OM inschakelde. Justitie stelde de betrokken advocaten op de hoogte.

Advocaat Niels van der Laan betwijfelt in de krant of de zaken wel opnieuw voor de rechter kunnen worden gebracht. “De wet bepaalt dat er tussen twee verlengingen in niet door de rechter kan worden getoetst.”

De psychiater werkt inmiddels niet meer bij de Pompestichting. Volgens het BIG-register zou hij nu bij GGZ Eindhoven werken.

    • Pim van den Dool