Obama: schuldencrisis had onnodig negatief effect op economie

U.S. President Barack Obama participates in a meeting with members of his cabinet at the White House in Washington, August 3, 2011. REUTERS/Jason Reed (UNITED STATES - Tags: POLITICS) Obama spreekt tot de pers vlak voor een bijeenkomst met zijn kabinetsleden in het Witte Huis. Foto Reuters / Jason Reed

De Amerikaanse schuldencrisis had een onnodig negatieve impact op de economie. Dat zei president Obama vandaag in het Witte Huis.

Gisteren zette Obama zijn handtekening onder het zwaarbevochten akkoord dat voorziet in forse bezuinigingen om de staatsschuld van de Verenigde Staten terug te dringen, maar ook in het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse regering om een dreigend faillissement af te wenden.

Obama tegen verslaggevers van het Witte Huis:

“De economie is nog steeds verzwakt. Mede door sommige dingen waar we geen controle over hebben, zoals de Japanse aardbeving en de situatie in Europa, als ook de Arabische lente en het effect op de olieprijzen.”

“Helaas heeft de crisis rondom het schuldenplafond de afgelopen maanden, denk ik, een onnodig negatieve impact gehad op de economie.”

Obama zei dat onenigheid in het Congres, dat heeft geleid tot een gedeeltelijke sluiting van federale luchtvaartprogramma’s, een ander voorbeeld is van hoe het werk in Washington een negatief effect kan hebben op de economie. Hij drong er daarom bij wetgevers op aan om hun meningsverschillen voor het einde van de week te beslechten.

Als gevolg van de gedeeltelijke sluiting komen de belastingen die luchtvaartmaatschappijen innen, niet in de overheidskas terecht. Dat kan leiden tot een verlies aan inkomsten van 1 miljard dollar, aldus Obama.

‘Er moet geen dreigende catastrofe zijn voor de overheid om haar werk te doen’

Gisteren zei Obama ook al dat nu het wetsvoorstel om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen is aangenomen in de Senaat, het Congres in actie moest komen om de economie te stimuleren. Hij zei dat er geen “dreigende catastrofe nodig moet zijn” voor de overheid om haar werk te doen.

Wall Street ondanks akkoord in mineur

Hoewel de Amerikaanse Senaat gisteravond instemde met het akkoord, waren de beurzen op Wall Street in mineur. Zo verloor de Dow Jones meer dan 250 punten. Sombere economische cijfers overschaduwden de goedkeuring in de Senaat van het schuldenakkoord.

    • Marije Willems