Nederlanders opgepakt na onderscheppen 1200 kilo coke

De Britse politie heeft begin juni na tips van de Nederlandse politie 1200 kilo cocaïne onderschept in de haven van Southampton. De aangetroffen drugs hebben volgens het Openbaar Ministerie een handelswaarde van 45 miljoen euro.

Justitie maakte vanochtend bekend dat de politie vanmorgen zes mannelijke verdachten heeft aangehouden. Het gaat om een 60-jarige man uit Meppel en zijn drie zoons van 34, 32 en 27 jaar uit Heusden en Waalwijk. De twee andere verdachten zijn 44-jarige mannen uit Amsterdam, onder wie volgens de justitie de vermoedelijke opdrachtgever van het drugstransport. De zes worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Het UK Border Agency trof op aanwijzing van een Nederlands rechercheteam de cocaïne op 1 juni aan in een motorjacht in de haven van Southampton. De lokale autoriteiten verhinderden dat de verdachten terug naar Nederland zouden varen met het smoesje dat het jacht niet meer zeewaardig zou zijn. De verdachten dachten daarom wekenlang dat de drugs niet gevonden waren.

De cocaïne zat verstopt onder het zwemplateau van het motorjacht. Het jacht werd per transportschip van de Britse Maagdeneilanden naar Southampton overgebracht. Justitie vermoedt dat de drugs in Venezuela in het jacht zijn gestopt.

De 60-jarige hoofdverdachte staat als eigenaar van het motorjacht geregistreerd en coördineerde het drugstransport volgens het OM samen met zijn zoons en medewerkers op een jachtwerf in Waalwijk. De werf en de woningen van de verdachten zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op een machinepistool met munitie en een geluiddemper, een revolver met munitie, een alarmpistool twee motorfietsen en drie personenauto’s. Ook zijn computers, mobiele telefoons en administratie in beslag genomen.

    • Pim van den Dool