Mubarak ontkent alle schuld

Oud-president Mubarak op zijn bed in de stalen kooi van de rechtszaak in Kairo. Foto AFP = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / EGYPTIAN TV" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS-- In this image taken from Egyptian State television on August 3, 2011, Egyptian former president Hosni Mubarak is wheeled into a holding cell in the court room in the police academy on the outskirt of the capital Cairo where he faces murder charges. AFP PHOTO/DSK
Oud-president Mubarak op zijn bed in de stalen kooi van de rechtszaak in Kairo. Foto AFP = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / EGYPTIAN TV" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS-- In this image taken from Egyptian State television on August 3, 2011, Egyptian former president Hosni Mubarak is wheeled into a holding cell in the court room in the police academy on the outskirt of the capital Cairo where he faces murder charges. AFP PHOTO/DSK AFP

Vanochtend vroeg is in Kairo het proces begonnen tegen ex-president Hosni Mubarak, zijn twee zoons en een aantal medestanders. Mubarak (83), die niet meer was gezien sinds hij 11 februari aftrad en naar de badplaats Sharm al-Sheikh vertrok, lag op een ziekenhuisbed in de kooi die in Egypte voor beklaagden is gereserveerd. Zijn zoons Alaa en Gamal en de rest van de verdachten droegen witte gevangeniskledij. Het proces, een van de belangrijkste eisen van de activisten die de afgelopen weken bleven demonstreren, wordt rechtstreeks door de staatstelevisie uitgezonden.

Hosni Mubarak, zijn minister van Binnenlandse Zaken, Habib al-Adli, en zes hoge politiemannen worden beschuldigd van moord op betogers tijdens de opstand tegen het regime die 25 januari begon. Daarvoor kunnen zij de doodstraf krijgen. Mubarak ontkende alles wat hem ten laste wordt gelegd. Buiten de rechtszaal, in de politieacademie van de Egyptische hoofdstad, stond een groepje betogers dat scandeerde: „Het volk wil de executie van de moordenaar!” Zijn zoons en zijn vertrouweling Hussein Salem worden van corruptie beschuldigd. Ook zijn zoons ontkenden, met een koran in de hand.

Mubarak verbleef de afgelopen maanden in een ziekenhuis in Sharm al-Sheikh, waarvandaan geruchten over zijn zwakke gezondheid de wereld in werden gestuurd. Toen de officiële media vorige week berichtten dat hij ernstig was verzwakt doordat hij al dagen weigerde te eten, versterkte dat de speculaties dat de ex-president op het laatste moment niet in de rechtszaal zou verschijnen. Hij werd door de autoriteiten echter voldoende fit verklaard om terecht te staan en vanochtend met een militair vliegtuig naar Kairo overgebracht.

Rechter Ahmed Refaat opende de zitting met een verzoek om orde: „het geciviliseerde Egyptische volk vraagt om kalmte [..] om te waarborgen dat de missie van de rechtbank ten volle wordt uitgevoerd zodat we de almachtige God en ons geweten kunnen bevredigen”.

Een Israëlisch parlementslid en oude vriend van Mubarak, Benjamin Ben-Eliezer, zei vanochtend tijdens de opstand Mubarak asiel in Israël te hebben aangeboden, mede namens premier Netanyahu. Maar „hij weigerde, want hij is een patriot”. (AP, Reuters, AFP)

In het nieuws: pagina 4 en 5