Mubarak ontkent alle aanklachten - ‘kans op doodstraf klein’

Mubarak werd vanochtend in zijn ziekenhuisbed de rechtszaal binnen gereden. Foto AFP

In de rechtszaal in Kairo heeft Hosni Mubarak alle beschuldigingen van corruptie en medeplichtigheid bij het doden van demonstranten ontkend. Dat deed hij nadat aanklager Moustafe Soliman bij de opening van het proces de aanklachten gedetailleerd uiteenzette. Dat meldt persbureau AP.

Zijn twee zonen, Gamal and Alaa, die ook terecht staan voor corruptie, ontkenden de beschuldigingen tegen hen.

Het proces tegen de ex-president van Egypte begon vanochtend. Het is de eerste publieke verschijning van Mubarak sinds zijn aftreden in februari.

Buiten de rechtszaal, in de politieschool van de Egyptische hoofdstad, verzamelden zowel voor- als tegenstanders van Mubarak. Tussen de twee groepen ontstonden kleine relletjes (zie video). Daarbij raakten 53 mensen gewond.

Kans op doodstraf klein

Als Mubarak schuldig wordt bevonden aan de aanklachten tegen hem kan hij in theorie de doodstraf krijgen. Die kans is volgens NRC’s Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants echter klein:

“Ik kan me niet voorstellen dat dat onder het huidige leiderschap en de nieuwe koers van Egypte gebeurt. Vanochtend sprak de rechter in zijn openingswoord van een ‘geciviliseerd Egypte’. Daar past het opknopen van een 83-jarige ex-president niet bij.”

Dat betekent niet dat Mubarak vrijuit gaat. Roelants:

“Het is natuurlijk speculeren, maar de kans is erg groot dat Mubarak schuldig wordt bevonden. Al in april hield een onderzoekscommissie van rechters Mubarak verantwoordelijk, aangezien het zijn minister van Binnenlandse Zaken was die het bevel gaf om het vuur te openen op de betogers.”

Het proces tegen Mubarak en zijn zonen wordt op 15 augustus voortgezet. Morgen gaat de rechtbank verder met de zaak tegen voormalig minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adly en zes assistenten.

    • Lex Boon