Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Mubarak in ziekenhuisbed en kooi tijdens begin proces

Mubarak werd vanochtend in zijn ziekenhuisbed de rechtszaal binnen gereden. Foto AFP

Hosni Mubarak is zojuist de rechtszaal in Kairo binnen gebracht. Hij werd in zijn ziekenhuisbed de kooi in gereden waar hij de aanklachten die tegen hem zijn geformuleerd zal aanhoren.

De ex-president van Egypte, die in februari moest aftreden na een wekenlange volksopstand, is in de rechtszaal voor het begin van het proces tegen hem. Hij wordt onder meer beschuldigd van het opdracht geven tot het doden van demonstranten en corruptie. Hij arriveerde vanochtend rond negen uur bij de rechtbank in Kairo, nadat hij per vliegtuig was overgebracht vanuit de badplaats Sharm-el-Sheikh.

Enkele tientallen aanhangers van Mubarak kwamen vanochtend in confrontatie met tegenstanders van de president. Ze gooiden naar elkaar met stenen en naar agenten. De politie probeerde beide kampen uit elkaar te houden.

Volg het proces live via Al Jazeera.