Mandy Pijnenburg is terug, was al langer vrij

Tilburgse kreeg strafvermindering toen bleek dat ze slachtoffer was van een crimineel netwerk.

De Tilburgse Mandy Pijnenburg (23), die ruim drie jaar in een Dominicaanse gevangenis zat, is gisteren teruggekeerd in Nederland.

Ze was in 2006, net na haar achttiende verjaardag, in de Dominicaanse Republiek veroordeeld tot tien jaar celstraf wegens drugssmokkel. In haar koffer zat 22 kilo cocaïne; later bleek dat ze slachtoffer was geworden van een crimineel netwerk. In hoger beroep werd haar straf gehalveerd.

Gisteren bleek dat Pijnenburg al anderhalf jaar geleden is vrijgelaten. Ze moest van de autoriteiten wel in de Dominicaanse Republiek blijven. Volgens de NOS maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken haar vrijlating niet bekend vanwege de vrees dat de criminelen waarmee ze destijds contact had haar in de Dominicaanse Republiek op zouden zoeken.

Pijnenburg volgde een kappersopleiding en werkte in de horeca toen ze op haar zeventiende een paar Antilliaanse jongens uit het westen van Nederland leerde kennen. Ze woonde niet meer thuis. Ze wordt omschreven als „kwetsbaar” door Gerjanne Rosema, van het Steunpunt Huiselijk Geweld in Tilburg. Rosema begeleidde haar ouders en onderhield contact met Justitie en Buitenlandse Zaken. „Mandy raakte binnen twee maanden verstrikt in een netwerk van jongens die haar in de prostitutie dwongen en dreigden haar ouders iets aan te doen. Ze wist niet dat er drugs in die koffer zaten.” Drie van de zeven daders zijn veroordeeld tot 2,5 en drie jaar cel. Ze zijn nu vrij.

Rosema was vandaag op Schiphol, waar Pijnenburg na de hereniging met haar ouders een korte persconferentie gaf. Buitenlandse Zaken heeft een „goede rol gespeeld”, volgens Rosema. (NRC)