Mandy Pijnenburg in geheim al vrij

Er heerste gisteravond nog enige verwarring rond de thuiskomst van een van de bekendste Nederlandse slachtoffer van vermeende loverboypraktijken: de Tilburgse Mandy Pijnenburg. Journalisten die zich op Schiphol hadden verzameld voor haar terugkeer, dachten dat de 23-jarige rechtstreeks uit een cel in de Dominicaanse Republiek kwam. Pas ná een korte persconferentie, bleek dat Pijnenburg al in november 2009 was vrijgelaten.

Hoe zit dat? Gerjanne Rosema, die haar gisteren vanaf Schiphol naar haar nieuwe woonplek op een geheim adres in Noord-Brabant bracht, legt het uit: Pijnenburg heeft drieënhalf jaar vastgezeten voor drugssmokkel en de resterende anderhalf jaar van haar straf in de Dominicaanse Republiek gewoond. Ze mocht het eiland niet af en moest zich regelmatig melden bij justitie. Op 24 juli was die voorwaardelijke straf voorbij en kon ze terugkeren.

Omdat haar hulpverleners en ouders zich hadden aangeleerd zo weinig mogelijk over haar verblijfplaats te vertellen, hadden ze er tot gistermiddag over gezwegen. „Om haar veiligheid te garanderen mocht niemand weten dat ze vrij en dus onbeschermd leefde”, zegt Rosema, die werkt voor het Steunpunt Huiselijk Geweld Tilburg. Pijnenburg woonde zelfstandig en werkte onder andere als lerares Engels.

Pijnenburg was op haar achttiende op het Dominicaanse vliegveld, onderweg naar Nederland, betrapt met een koffer waarin 22 kilo cocaïne zat. Ze zei niets van de drugs te weten, maar werd veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. Later bleek dat ze de drugs niet vrijwillig vervoerde. Ze was slachtoffer van een groep loverboys die haar dwong zich te prostitueren en later – eenmalig – drugs te smokkelen. De Dominicaanse rechter halveerde haar straf tot vijf jaar. Drie van de zeven jongens die haar tot de smokkel zouden hebben aangezet kregen in Nederland celstraffen van 2,5 tot 3 jaar.

Pijnenburg is gisteren herenigd met haar ouders en zus. Die hebben haar altijd gesteund en in haar onschuld geloofd. Gisteravond heeft ze haar eerste kroket in vijf jaarkunnen eten. „Heerlijk.”