Mad Max en de link met Lance

Ex-renner Max van Heeswijk heeft epogebruik toegegeven, zegt NUsport. Het bewijs, een diskette, pakte hij af. „Je zou niet over Lance praten.”

Mad Max luidde zijn bijnaam in het peloton. Een talentvolle sprinter die vaak een onzekere indruk maakte. De Limburgse wielrenner heeft tussen 1995 en 2008 lang niet alles uit zijn carrière gehaald, weet hij zelf ook. Hij miste een killersmentaliteit. En het sterke vermoeden bestaat dat hij in het epotijdperk (eind vorige eeuw, begin deze eeuw) zich meer aan de regels hield dan collega’s die op grote schaal het verboden maar toen nog niet te traceren eiwithormoon epo gebruikten. En dus sneller fietsten.

En nu is de onschuldig ogende Max van Heeswijk (38), gisteren huilend voor de camera van een Limburgse tv-zender, zelf het middelpunt in een dopingaffaire. Hij zou in een interview bij hem thuis met weekblad NUsport hebben toegegeven „een keer of drie” epo te hebben gebruikt. En hij zou na de onthulling zozeer zijn geschrokken, dat hij de diskette uit het opnameapparaat heeft gehaald en vervolgens in de vuilnisbak heeft gegooid.

Dit alles staat te lezen in het artikel dat pas gisteren, anderhalve maand na het gesprek, werd gepubliceerd. In de tussentijd probeerde NUsport met Van Heeswijk in contact te komen, meldt de redactie. Over de vuilnisbak zijn beide partijen het eens. Over het moment van inbeslagname niet: volgens NUsport gebeurde het na afloop van het gesprek, volgens Van Heeswijk tijdens het gesprek toen hem over epogebruik werd gevraagd. NUsport heeft aangifte gedaan bij de Belgische politie – Van Heeswijk woont net over de grens – en zegt de inhoud van het gesprek juist te hebben weergegeven. Van Heeswijk dreigt een klacht in te dienen wegens smaad, zegt hij.

De ex-renner kan niet meer worden geschorst en toch is zijn vermeende schuldbekentenis interessant. Hij heeft in dezelfde ploegen gefietst als de Amerikaan Lance Armstrong: bij Motorola, US Postal en Discovery. En tegen US Postal loopt een grootschalig FBI-onderzoek: heeft het postorderbedrijf zich als wielersponsor schuldig gemaakt aan drugsvervoer en/of drugshandel? Drugs en doping, één pot nat.

Armstrong, zevenvoudig Tourwinnaar, heeft een team van advocaten ingeschakeld om zich te verweren tegen FBI-onderzoeker Jeff Novitzky. Die wordt gevreesd in de sportwereld van list en bedrog, hij heeft eerder twee Amerikaanse sporticonen aan de hoogste dopingboom gehangen: atlete Marion Jones en honkballer Barry Bonds.

The Boss wacht een zware juridische strijd: twee oud-ploeggenoten hebben hun kopman openlijk beschuldigd van epogebruik: zijn landgenoten Floyd Landis en Tyler Hamilton. Armstrong zwijgt of verwijst naar de honderden dopingcontroles: in vijftien jaar nooit gepakt.

Vergeleken met hen is Van Heeswijk een kleine vis. Opvallend was zijn reactie op de tv: „Ik had liever in een schone tijd gefietst.” Even opvallend is het citaat in NUsport van zijn vrouw: „Ik had je nog zo gewaarschuwd, Max, je zou het niet over Lance hebben.” Daarna zegt ze: „Ik laat het niet gebeuren, dat alles wat we hebben opgebouwd kapot gaat.”

    • Jaap Bloembergen