Kort nieuws Economie

Daling faillissementen, afgezien van horeca

Rotterdam.In het eerste half jaar van 2011 zijn er minder faillissementen uitgesproken dan in dezelfde periode vorig jaar. Wel gingen er meer kleine horecazaken failliet. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste zes maanden gingen er exclusief eenmanszaken drieduizend bedrijven over de kop. Dat is ruim zeven procent minder dan in het eerste half jaar van 2010. Over heel 2010 werden 9,6 duizend bedrijven failliet verklaard. Eenmanszaken deden het ook beter. Waren er vorig jaar in de eerste zes maanden 556 die de deuren moest sluiten, dit jaar waren dat er in die periode 486, 12,5 procent minder. De enige branche waarin meer bedrijven de deuren moesten sluiten was de horecabranche. Vooral kleinere cafés en restaurants gingen failliet. De transportsector presteerde het best met een kwart minder faillissementen dan een jaar geleden.(Novum)

Autoverkopen stijgen ook in Nederland

Rotterdam. In de maand juli zijn in Nederland bijna tien procent meer personenauto's verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat bleek woensdag uit cijfers van RAI Vereniging, Bovag en RDC. Er werden in totaal 42.281 nieuwe auto's geregistreerd, 3.794 meer dan in juli 2010. Het aantal verkochte auto's van januari tot en met juli steeg met ruim twintig procent op jaarbasis naar een totaal van 308.600. Het noodlijdende Saab Automobile, dochter van Swedish Automobile, verkocht in juli maar twaalf auto's. Vorig jaar juli waren dat er nog 55. Inmiddels heeft Saab aangekondigd vijf miljoen aandelen te gaan uitgeven, om de salarissen van het personeel te kunnen blijven betalen. (Novum)