Kort nieuws Buitenland

Nieuwe arrestatie in afluisterschandaal

Londen. Scotland Yard heeft gisteren een elfde verdachte gearresteerd in verband met het afluisterschandaal bij de tabloid News of the World. Het gaat om Stuart Kuttner, sinds 1987 binnen de hoofdredactie van de krant verantwoordelijk voor financiën. Hij zou betalingen hebben goedgekeurd aan politieagenten en aan privédetective Glenn Mulcaire, die in opdracht van journalisten telefoons hackte. Gisteren werd Jonathan May-Bowles, alias Jonnie Marbles, veroordeeld voor het ‘taarten’ van mediamagnaat Rupert Murdoch. Hij kreeg zes weken celstraf. (NRC)

Separatisten Georgië stemmen in Rusland

Rotterdam. Meer dan 150.000 inwoners van de separatistische Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië mogen stemmen tijdens de Russische presidentsverkiezingen in 2012. Dat melden Russische media vandaag op basis van bronnen bij de Centrale Kiescommissie. De stap zal vrijwel zeker leiden tot woede bij Georgië. Dat heeft Rusland eerder beschuldigd van het annexeren van de regio’s. Rusland en Georgië voerden in 2008 kort oorlog om de regio’s. Rusland won die en het steunde daarna de eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië. De inwoners die mogen stemmen hebben allemaal een Russisch paspoort. Ze kregen die in de aanloop naar de oorlog. In totaal wonen in de regio’s zo’n 250.000 mensen. De meesten daarvan willen niet bij Rusland horen. (NRC)

Vier blauwhelmen VN omgekomen in Abyei

Khartoum. Bij de explosie van een landmijn zijn gisteren vier patrouillerende Ethiopische VN-vredesmilitairen in de betwiste Soedanese regio Abyei gedood. De VN-vredesmacht van 4.200 Ethiopiërs is door de VN-Veiligheidsraad naar Abyei gestuurd nadat de spanningen er twee maanden geleden opliepen. Zowel Noord-Soedan als het op 9 juli afgescheiden Zuid-Soedan beschouwt Abyei als zijn grondgebied. De status van het gebied vormt onderdeel van de onderhandelingen tussen de twee pas gescheiden staten, net als de verdeling van de olie-inkomsten en schulden. (Reuters)

Cocaïnehandelaars Colombia opgepakt

Bogotá. Twee leiders van een Colombiaanse bende die jaarlijks gemiddeld twintig ton cocaïne naar Amerika smokkelde, zijn gisteren opgepakt. Dat meldde de Colombiaanse politie gisteren in een persbericht. De bende maakte gebruik van provisorische onderzeebootjes om de drugs vanuit Colombia naar Amerika te vervoeren. Die landen zijn respectievelijk ’s werelds grootste producent en consument van cocaïne. De Colombiaanse overheid heeft de afgelopen jaren voor miljarden dollars aan hulp gekregen van Amerika, om de cocaïnehandel en gewapende rebellengroeperingen te bestrijden. (Reuters)

Militairen Guatemala krijgen 6.060 jaar cel

Guatemala-Stad. Een rechtbank in Guatemala heeft gisteren vier militairen elk tot 6.060 jaar veroordeeld in verband met hun rol bij een bloedbad dat ze in 1982 aanrichtten tijdens de burgeroorlog die toen aan de gang was. Bij de slachtpartij kwamen 201 mensen om het leven. Voor elk van de slachtoffers kende de rechtbank een straf toe van dertig jaar cel. Daar bovenop gaven de rechters de vier, die destijds als commando’s actief waren, nog eens dertig jaar voor andere vergrijpen. Ze vielen het dorpje Las Dos Erres in het noorden van het land binnen en gingen vervolgens de bewoners te lijf met onder meer mokers. Andere dorpelingen werden doodgeschoten of gewurgd. (Reuters, AFP)