Keuken Meubels Welkom

De toename van het aantal migranten uit Midden- en Oost-Europese landen is veel groter dan verwacht. Dat schreven minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken maandag in reactie op vragen van de tijdelijke onderzoekscommissie ‘Lessen uit recente arbeidsmigratie’ van de Tweede Kamer. Prima, het leek me goed nieuws voor Marek Strieszewski

De toename van het aantal migranten uit Midden- en Oost-Europese landen is veel groter dan verwacht. Dat schreven minister Henk Kamp en staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken maandag in reactie op vragen van de tijdelijke onderzoekscommissie ‘Lessen uit recente arbeidsmigratie’ van de Tweede Kamer.

Prima, het leek me goed nieuws voor Marek Strieszewski (52) en zijn vriendin Sylvia, die graag stewardess bij Air France wil worden.

Marek, een man in een verwassen T-shirt die, als ik een groente moet noemen, nog het meest op een aardappel lijkt, bestierde sinds enige tijd een ‘Poolse supermarkt’ op de Amsterdamse Van Woustraat. Ik had hem vaak op straat zien roken, Poolse sigaretten met veel teer waarschijnlijk. Toen ik zijn zaak binnenstapte was hij bezig met het snijden van worst, want dat doen Polen.

Ik liet hem een nrc.next zien en zei dat ik daar tijdelijk werkte. ‘Tijdelijk werk’, het waren twee woorden die voor verbroedering zorgden. Hij was vanuit Breslau naar Nederland gekomen om te werken in de schoonmaakbranche. In kantoorgebouwen aan de Zuidas leerde hij zijn eerste Nederlandse zinnetjes: ‘Bek dicht’ en ‘Katja grote tieten’, de inburgeringperiode werd afgesloten met de conclusie dat je als Pool in Nederland het beste voor jezelf kon beginnen. Na een mislukte copyrette wilde hij een product waar hij meer feeling mee had: Pools eten.

Ik informeerde naar de omzet, de klandizie en de producten die hij verkocht. Hij liet me worsten proeven: jagersworst, jeneverworst en Krakauwer. En daarna haring met pruim uit een potje, een hapje aardappel-citroen-gelei en augurkensoep met worst. Toen hij, het was half tien ‘s ochtends, flessen Zywiec bier - genoemd naar een dorp in het Zuiden - begon te openen, waren de grenzen van de participerende journalistiek wat mij betreft bereikt.

Hij was hier aardig geland, er was sprake van een redelijke omzet en wat Polen zoal lusten, vond ik vies. Er werd gebeld met Pawel Balcerzak, die verkocht even verderop in de straat keukens voor vierhonderd euro per stuk, dat moest en zou ik ook zien.

Pawel droeg een soort kiel en had wallen onder ogen. Hij nam me mee naar zijn zaak die hij ‘Keuken Meubels Welkom’ had genoemd. Er waren daar twaalf verschillende keukens en hij deed van allemaal alle kastjes een keer open en dicht.

Dat zei hij ook de hele tijd.

„Open.”

„Dicht.”

Dat ging zo maar door en toen het klaar was kwam Marek van de Poolse supermarkt naar ‘Keuken Meubels Welkom’ om een plastic zak met stukjes worst te brengen. Polen werken harder dan Nederlanders, ze houden nooit op.

Renske de Greef is met vakantie. Marcel van Roosmalen vervangt haar de komende weken.

    • Marcel van Roosmalen