Karremans houdt rekening met strafvervolging

Ratko Mladic (links) en de Nederlandse luitenant-kolonel van Dutchbat Ton Karremans (midden, drinkend) in de Bosnische stad Potocari in juli 1995. Foto AP

Oud-commandant Thom Karremans van Dutchbat houdt er rekening mee dat hij voor de militaire strafkamer in Arnhem moet verschijnen. Dat zei hij vanavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Dutchbat-tolk Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van Rizo Mustafic, elektricien bij Dutchbat, zijn in 2005 een civiele rechtszaak tegen de Nederlandse staat begonnen. Ze verwijten de staat na de val van Srebrenica in 1995 hun familieleden aan de Bosnische Serviërs te hebben overgedragen. Begin vorige maand stelde het gerechtshof in Den Haag hen in het gelijk. Het hof oordeelde dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen.

Het Openbaar Ministerie in Arnhem beslist dit najaar over een mogelijke strafrechtelijke vervolging, waar nabestaanden op aansturen. Karremans stelde vandaag dat hij uiteindelijk verantwoordelijk is voor alles wat er is gebeurd:

“Achteraf zeg ik: men heeft de verkeerde beslissing genomen.”

Die ‘men’ zijn mensen die namens Karremans beslissingen mochten nemen, legde hij uit.

Bosnische moslimenclave Srebrenica onder bescherming Dutchbat

Van januari tot eind juli 1995 stond de Bosnische moslimenclave Srebrenica onder bescherming van de Nederlandse VN-eenheid Dutchbat-3. Na de inname van de enclave op 11 juli werden volgens het Joegoslavië-tribunaal negenduizend moslims door de Bosnische-Serviërs onder leiding van Ratko Mladic vermoord.

Karremans vindt dat hij na de val van de enclave niet kon voorzien dat zo veel moslims zouden worden gedood. Hij voegt daaraan toe: “al had ik het achteraf beter kunnen doen”.

    • Marije Willems