Kamerlid Peters raakt in opspraak

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters zou zich, volgens een artikel in weekblad HP/De Tijd, schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling. Daarnaast is ze volgens het artikel in het weekblad medeplichtig aan de ontvoering van kinderen. Peters noemt de aantijgingen „grove laster”.

HP/De Tijd schrijft over Peters’ verleden als diplomaat in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Daar kreeg ze een relatie met een medewerker van een culturele organisatie. Deze man doet in 2005 een subsidieaanvraag bij het Prins Claus Fonds voor zijn eigen culturele stichting. Peters beoordeelt vanuit de ambassade de aanvraag positief. HP/De Tijd citeert een privémail van Peters waarin ze de man, met wie ze nu samenwoont, schrijft dat haar gevraagd wordt de subsidieaanvraag te beoordelen. Peters: „Bij deze kwijt ik me graag van die taak. Misschien dat ik gauw een kop koffie bij je mag halen voor een vakkundige presentatie.” De stichting ontvangt uiteindelijk 38.000 euro subsidie.

Peters en de man – cultureel ondernemer Robert Kluijver – komen later uit voor hun relatie en wonen nu samen in Nederland. Dit voorjaar zou er een conflict zijn geweest over de drie kinderen van Kluijver uit een eerder huwelijk. De drie verblijven in Nederland maar de in Groot-Brittannië woonachtige moeder wil ze terug. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zou een brief aan Kluijver hebben gestuurd met het verzoek de kinderen terug te brengen naar zijn vorige vrouw, die het volledige gezag over de kinderen heeft.

Mariko Peters noemt het verhaal „een grove privacyschending” en „onjuist”. Ook een woordvoerder van GroenLinks spreekt alle beschuldigingen tegen, zonder er inhoudelijk op in te gaan. „Het is een artikel vol met juridische en feitelijke onjuistheden. HP/De Tijd bedrijft dubieuze journalistiek. We overwegen juridische stappen te nemen.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, de vorige werkgever van Peters, kon vanochtend niet reageren.