Jeddah krijgt 1 kilometer hoge toren

In de voortdurende strijd wie het hoogste gebouw ter wereld heeft neemt de Saoedische prins Alwaleed bin Talal een voorsprong met de Kingdom Tower, een bouwwerk dat in Jeddah komt te staan en minstens een kilometer hoog moet worden. Daarmee stoot hij de Burj Khalifa-toren in Dubai (828 meter) van de eerste plaats. De prins, een neef van koning Abdullah en eigenaar van investeringsmaatschappij Kingdom Holding Co., houdt de exacte geplande hoogte zorgvuldig geheim om te voorkomen dat iemand anders direct een nog hogere toren laat ontwerpen. Het bouwconcern Saudi Binladen Group, van de familie van Osama, heeft een contract ter waarde van ruim 780 miljoen euro gekregen om de toren in ruim vijf jaar te bouwen. Het ontwerp van architectuurbureau Adrian Smith + Gordon Gill uit Chicago moet een ontluikende woestijnplant voorstellen, „een combinatie van nieuwe groei en technologie”. Het gebouw zal onder andere een hotel, luxe appartementen en kantoren herbergen. (Reuters)