Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Klimaat

Hongersnood in Somalië breidt zich uit

A Somali father with his daughter sits at the head of a queue wuith other refugees at a registration centre on August 2, 2011 at Dagahaley refugee site within the Dadaab complex after having been displaced from their home in southern Somalia by a famine that is ravaging the horn of Africa region. An estimated 3.7 million people in Somalia -- around a third of the population -- are on the brink of starvation and aid agencies are stretched in trying to cope with a daily influx of Somali's escaping not only drought but the al-Shabab extremists who have turned taken advantage of the famine to forcefully arrest and recruit men trying to escape the famine. TOPSHOTS/AFP PHOTO/Tony KARUMBA
A Somali father with his daughter sits at the head of a queue wuith other refugees at a registration centre on August 2, 2011 at Dagahaley refugee site within the Dadaab complex after having been displaced from their home in southern Somalia by a famine that is ravaging the horn of Africa region. An estimated 3.7 million people in Somalia -- around a third of the population -- are on the brink of starvation and aid agencies are stretched in trying to cope with a daily influx of Somali's escaping not only drought but the al-Shabab extremists who have turned taken advantage of the famine to forcefully arrest and recruit men trying to escape the famine. TOPSHOTS/AFP PHOTO/Tony KARUMBA De noodsituatie in Somalië kan nog maanden duren. Foto AFP / Tony Karumba

De Verenigde Naties hebben de hongersnood uitgeroepen in drie nieuwe regio’s in Somalië. Ook in een vluchtelingenkamp in de hoofdstad Mogadishu geldt nu een voedseltekort.

Daarnaast is in Middle Shabelle en Afgoye acute ondervoeding en een dermate hoog sterftecijfer vastgesteld, wat het aantal regio’s met hongersnood op vijf brengt. Vorige maand zei de VN dat twee regio’s in Somalië kampten met hongersnood.

Somalië heeft te maken met de zwaarste droogte in zestig jaar. Hulpverlening aan het land is moeilijk, omdat aan Al-Qaeda-gerelateerde militanten het voor het zeggen hebben in veel van de meest wanhopige gebieden in het land.