Grote controle illegaal bankieren in World Fashion Centre

In het Amsterdamse World Fashion Centre wordt een grote controle naar ondergronds bankieren gehouden. Hierbij zijn onder meer de Belastingsdienst, de recherche, de vreemdelingenpolitie en de arbeidsinspectie betrokken, meldt een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

Volgens AT5 zijn er tientallen agenten in het pand.

Het World Fashion Centre in Amsterdam-West wordt al langer in verband gebracht met malafide praktijken. De afgelopen tijd waren er meerdere geweldsincidenten bij het pand op het Koningin Wilhelminaplein. Het gebouw werd beschoten en er werd twee keer een explosief naar binnen gegooid. Het geweld bleek een relatie te hebben met de wereld van het ondergronds bankieren, liet de recherche weten.

Bij ondergronds bankieren maken criminelen gebruik van een netwerk van bankiers en koeriers, dat betalingen tussen criminelen regelt.


Grotere kaart weergeven

De politie nam in juli in samenwerking met het World Fashion Centre extra maatregelen. De beveiliging werd opgeschroefd en de politie ging vaker patrouilleren. Ook werden de toelatingseisen voor nieuwe huurders aangescherpt.

    • David Haakman