‘Grootste serie cyberaanvallen ooit ontdekt, VN getroffen’

De website van de CIA werd in juni van dit jaar nog getroffen door een aanval van hackers. Foto Reuters / Jim Bourg

Internetbeveiligingsbedrijf McAfee heeft naar eigen zeggen dat de grootste reeks cyberaanvallen ooit ontdekt. Volgens het bedrijf zit vermoedelijk één land achter een serie van aanvallen op 72 doelen, waaronder overheden en bedrijven van over de hele wereld.

Onder de getroffen doelen zijn volgens McAfee onder meer de Verenigde Naties en de overheden van de Verenigde Staten, Canada, India, Zuid-Korea, Vietnam en Taiwan. Een expert zegt tegenover persbureau Reuters dat vermoedelijk de Chinese overheid het op deze rivalen en vijanden voorzien had.

De directeur van McAfee, Dmitri Alperovitch, schrijft in een vandaag gepubliceerd rapport over de aanvallen dat zijn bedrijf “verrast” is door de omvang en diversiteit van de aanvallen:

“Zelfs wij waren verbaasd over de enorme diversiteit onder de getroffen organisaties en waren versteld van de vermetelheid van de aanvallers. [...] Wat er met alle data gebeurd is, is nog grotendeels een open vraag. [...] Dit is de grootste overdracht van waardevol intellectueel eigendom in de geschiedenis. De schaal waarop dit gebeurd is zeer, zeer verontrustend.”

Naast de genoemde landen en instanties werden volgens McAfee ook organisaties als de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), het Internationale Olympisch Comité (IOC) en het Wereldantidopingagentschap getroffen door cyberaanvallen. De door McAfee ontdekte aanvallen vonden plaats tussen halverwege 2006 en halverwege 2011.

Een expert van het Center for Strategic and International Studies, Jim Lewis, zegt tegen persbureau Reuters dat het zeer waarschijnlijk is dat China achter de aanvallen zit. Zo wijst hij erop dat het IOC gehackt werd in de aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing in 2008. Verder behoren India, Zuid-Korea, Taiwan en Vietnam tot de regionale concurrenten van China en zijn de Verenigde Staten de grote rivaal op het mondiale toneel. McAfee wil niet zeggen wie van de aanvallen verdacht wordt.

    • Pim van den Dool