Forse verliezen Amerikaanse beurzen ondanks schuldenakkoord

De Dow Jones was gisteravond in mineur vanwege aanhoudende twijfel over de staat van de Amerikaanse economie. Foto AFP / Stan Honda

Hoewel de Amerikaanse Senaat gisteravond zoals verwacht instemde met de politieke deal over verhoging van het schuldenplafond, waren de beurzen op Wall Street in mineur. Zo verloor de Dow Jones meer dan 250 punten.

Sombere economische cijfers overschaduwden de goedkeuring in de Senaat van het schuldenakkoord. De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 2,2 procent lager op 11.866,62 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 2,6 procent tot 1.254,05 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq 2,7 procent afstond tot 2.669,24 punten.

De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de zwakke economische vooruitzichten, nadat bleek dat de persoonlijke uitgaven van Amerikanen in juni voor het eerst sinds bijna twee jaar zijn gedaald. De uitgaven daalden met 0,2%, terwijl economen een vlak cijfer verwachtten.

De data illustreren de recente zwakte van het economisch herstel. Na de tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economische groei van vrijdag worden de cijfers van dinsdag gezien als een nieuw signaal dat de economie hapert.

Aziatische beurzen ook in de min na pessimisme Wall Street

In navolging van de Amerikaanse beurzen lieten ook de Aziatische beurzen vanochtend vroeg flinke verliezen noteren. De Japanse Nikkei-index leverde 2,2 procent in en kwam uit op 9.627,12 punten. De Zuid-Koreaanse beurs verloor bijna drie procent, terwijl ook de index in Hong Kong bijna twee procent omlaag ging. De Chinese beurs was een positieve uitzondering: de Shanghai Composite Index steeg 0,3 procent tot 2.686,59 punten.

De Europese beurzen openen later vanochtend en de verwachting is dat ook zij terrein gaan verliezen vanwege de lichte paniek op de Amerikaanse en Aziatische markten. De Nederlandse AEX-index sloot gisteren al op het laagste niveau in elf maanden: de Amsterdamse beurs verloor 1,4 procent en staat op 320 punten.