Dubieus spel rond overname Bank of Moscow

De giga- reddingsoperatie ter waarde van 14 miljard dollar van Bank of Moscow (BoM) afgelopen maand, is niet voor iedereen slecht geweest. Een maand na de genante redding van de in problemen verkerende Moskouse kredietverlener door staatsbank VTB, roept de mysterieuze rol van Vitali Joesoefov, zoon van een voormalig Kremlin-functionaris, serieuze vragen op.

Joesoefov raakte bij de zaak betrokken toen hij in maart het belang van 20 procent in BoM verwierf dat toebehoorde aan Andrej Borodin, de ex-president van de bank, die nu in Londen zit om te ontkomen aan beschuldigingen van verduistering. Joesoefov kibbelt nu met VTB, die zijn belang nodig heeft om de overname van de bank te voltooien. De details zijn, zoals altijd, ondoorzichtig. Joesoefov zou Borodin naar verluidt tussen de 700 miljoen en 1 miljard dollar hebben betaald. Nu waardeert hij het belang op ongeveer 1,25 miljard dollar. De huidige marktwaarde van de aandelen is iets meer dan 1 miljard dollar.

Een opmerkelijke manier om geld te verdienen. Zonder de enorme reddingsoperatie van de staat zou BoM in feite bankroet zijn en de aandelen waardeloos. Nog bizarder is dat Joesoefov zijn belang heeft gefinancierd met een lening van 1,1 miljard dollar van BoM zelf. De Russische centrale bank beschouwt deze lening als zeer riskant.

Er wordt flink geroddeld over Joesoefovs meevaller. Borodin beweert dat hij over de verkoop heeft onderhandeld met Igor Joesoefov, de vader van de jonge ondernemer, tot voor kort energieadviseur van president Medvedev. Het is moeilijk feiten en geruchten te scheiden. Maar een paar weken later zou Joesoefov senior eenzelfde soort rol van inofficiële ‘regelaar’ voor het Kremlin hebben gespeeld met betrekking tot de luchthaven Domodedovo, onderwerp van een andere strijd tussen zakenleven en politiek.

Wat de waarheid over de Joesoefovs ook moge zijn, het zou voor beleggers in VTB nog meer aanleiding moeten zijn zich zorgen te maken over de rol van hun bank in deze schimmige affaire. De last van het dure reddingspakket wordt immers niet eerlijk gedeeld. Waarom zou de ene aandeelhouder profiteren van de problemen van BoM, terwijl de andere – VTB – met geld op de proppen moet komen om ze op te lossen?

Deze capriolen laten zien dat de problemen van BoM niet op zichzelf staan en zonder meer op het conto kunnen worden geschreven van de uit de gratie geraakte ex-burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov. De Russische cultuur van duistere zaakjes, vriendjespolitiek en politieke intriges laat zich niet zo eenvoudig repareren.

Jason Bush

Vertaling Menno Grootveld

    • Jason Bush