Drie filmspoelen van The White Shadow

In Nieuw-Zeeland zijn beelden ontdekt van mogelijk de allereerste Hitchcockfilm. Alfred Hitchcock, The Master of Suspence, was 24 jaar oud toen hij in 1923 The White Shadow maakte. Een melodrama over twee tweelingzussen die elkaars tegenpolen zijn. Het beeld hiernaast laat de Amerikaanse Betty Compson zien die de rol van de tweelingzussen speelt. De mannelijke hoofdrol is weggelegd voor Clive Brook. Hitchcock (1899-1980), die later klassiekers als Psycho en Vertigo zou maken, schreef het script voor de film, maar deed ook een deel van de regie, de vormgeving en de montage. De eerste dertig minuten van The White Shadow staan op drie filmspoelen die zijn ontdekt in de nalatenschap van de Nieuw-Zeelandse filmverzamelaar Jack Murtagh. Murtagh liet zijn collectie aan stomme films in 1989 na aan het New Zealand Film Archive. Waar de laatste drie filmspoelen - met de ontknoping van de film - zich bevinden, is voorlopig onbekend. Toen Hitchcock The White Shadow maakte, werkte hij als titelontwerper bij de Londense tak van de Famous Players-Laskystudio's. In 1923 maakte hij ook de stomme film Always Tell Your Wife. De ontdekte filmbeelden zullen worden overgebracht naar de Wellington's Park Road-studio, waar hedendaagse films zoals The Lord of the Rings-trilogie zijn gemonteerd en bewerkt. ----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / New Zealand Film Archive" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This handout image received on August 3, 2011 from the New Zealand Film Archive shows a still from what is thought to be a lost film made in 1923 by British master director Alfred Hitchcock. One of the earliest films made by Hitchcock has been found in New Zealand, researchers at the archive said on August 3. The New Zealand Film Archive said the first three reels of the six-reel feature "The White Shadow" were found in a cache of ageing nitrate prints given to the archive in the 1990s. AFP PHOTO / HO / New Zealand Film Archive AFP

In Nieuw-Zeeland zijn beelden ontdekt van mogelijk de allereerste Hitchcockfilm. De Master of Suspense was 24 jaar oud toen hij in 1923 The White Shadow maakte. Een melodrama over twee tweelingzussen, beiden gespeeld door Betty Compson, die elkaars tegenpolen zijn. De mannelijke hoofdrol is weggelegd voor Clive Brook. Hitchcock (1899-1980), die later klassiekers als Psycho en Vertigo zou maken, schreef het script voor de film, maar deed ook een deel van de regie, scenografie en montage.

De eerste dertig minuten van The White Shadow staan op drie filmspoelen die zijn ontdekt in de nalatenschap van filmverzamelaar Jack Murtagh. Murtagh liet zijn collectie aan stomme films in 1989 na aan het New Zealand Film Archive. Waar de laatste 3 filmspoelen – met de ontknoping van de film – zich bevinden, is voorlopig onbekend.

Toen Hitchcock The White Shadow maakte, werkte hij als titelontwerper bij de Londense tak van de Famous Players-Laskystudio’s. In 1923 maakte hij ook de stomme film Always Tell Your Wife.

De ontdekte filmbeelden zullen worden overgebracht naar de Wellington’s Park Road-studio, waar hedendaagse films zoals The Lord of the Rings-trilogie zijn gemonteerd en bewerkt.