Drie filmspoelen van The White Shadow

In Nieuw-Zeeland zijn beelden ontdekt van mogelijk de allereerste Hitchcockfilm. De Master of Suspense was 24 jaar oud toen hij in 1923 The White Shadow maakte. Een melodrama over twee tweelingzussen, beiden gespeeld door Betty Compson, die elkaars tegenpolen zijn. De mannelijke hoofdrol is weggelegd voor Clive Brook. Hitchcock (1899-1980), die later klassiekers als Psycho en Vertigo zou maken, schreef het script voor de film, maar deed ook een deel van de regie, scenografie en montage.

De eerste dertig minuten van The White Shadow staan op drie filmspoelen die zijn ontdekt in de nalatenschap van filmverzamelaar Jack Murtagh. Murtagh liet zijn collectie aan stomme films in 1989 na aan het New Zealand Film Archive. Waar de laatste 3 filmspoelen – met de ontknoping van de film – zich bevinden, is voorlopig onbekend.

Toen Hitchcock The White Shadow maakte, werkte hij als titelontwerper bij de Londense tak van de Famous Players-Laskystudio’s. In 1923 maakte hij ook de stomme film Always Tell Your Wife.

De ontdekte filmbeelden zullen worden overgebracht naar de Wellington’s Park Road-studio, waar hedendaagse films zoals The Lord of the Rings-trilogie zijn gemonteerd en bewerkt.