De schuldigen gaan vrijuit

De Raad voor de Mensenrechten van president Medvedev is woedend over de heropening van de strafzaak tegen Sergej Magnitski, de 37-jarige jurist die eind 2009 in de gevangenis stierf als gevolg van medische verwaarlozing. Magnitski zat toen al bijna een jaar in voorarrest op beschuldiging van verduistering van 230 miljoen dollar aan terug te betalen belastinggeld van zijn werkgever Hermitage Capital. Nadat hij de autoriteiten had gewaarschuwd dat een groep politieofficieren bezig was dat geld te stelen, werd hij zelf gearresteerd. Het onderzoek tegen hem werd geleid door de politieambtenaren die de fraude hadden gepleegd.

De heropening van het onderzoek geschiedt na een uitspraak van het Constitutionele Hof, waarin is bepaald dat een strafzaak na de dood van een verdachte niet gesloten mag worden, als diens nabestaanden dat niet willen. Opvallend is dat nabestaanden niet zijn geraadpleegd. Volgens Tamara Morsjtsjakova, oud-rechter van het Constitutionele Hof en tegenwoordig  lid van de Raad voor de Mensenrechten, is de heropening van de zaak daardoor onconstitutioneel.

Begin juli kwam de Raad met een vernietigend rapport, waarin Magnitski onschuldig werd verklaard. Ook zou de jurist voor zijn dood zijn gemarteld. De ware criminelen werden met naam genoemd. Tien dagen later noemde een hoge vertegenwoordiger van de politie de conclusies van de Raad ,,ontoelaatbaar”. Er zou geen enkele reden bestaan om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen tegen de betrokken politieofficieren. Vorige week stelden de Verenigde Staten een visumverbod in tegen hen en tientallen andere ambtenaren, die bij de vervolging en dood van Magnitski waren betrokken.

Sommige aanhangers van  Magnitski hopen nu dat in het nieuwe onderzoek diens naam zal worden gezuiverd. Maar Magnitski’s voormalige werkgever  William Browder vreest dat slechts geprobeerd zal worden de onschuld van de politieofficieren nogmaals aan te tonen en Magnitski posthuum opnieuw te beschuldigen. ,,Zolang er geen gezamenlijke wereldwijde actie wordt ondernomen, is er voor Magnitski binnen Rusland geen gerechtigheid te verwachten”, aldus een woordvoerder van Browder.

Browder zegt ook dat bij de fraude enkele ministers zijn betrokken, zonder hun naam te noemen. Maar vanochtend had Joelia Latynina in haar column in The Moscow Times een vermoeden. Een van de betrokkenen bij de fraude, Olga Stepanova, directeur van het belastingkantoor  waaronder  Hermitage Capital viel en  sinds een jaar  multimiljonair met kapitale villa’s en appartementen in Moskou en Dubai en Zwitserse bankrekeningen, was in het verleden namelijk medewerker van het  toenmalige hoofd van de Federale Belastingdienst, de huidige minister van Defensie Serdjoekov.   Inmiddels is ze ontslagen, volgens de belastingdienst niet wegens de Magnitski-affaire, en heeft ze een nieuwe prestigieuze baan: als adviseur van het hoofd van de Federale Dienst voor de Wapenaankoop, die aan Serdjoekov rapporteert. De wereld is klein, zullen we maar zeggen.

 

 

 

 

 

 

    • Michel Krielaars