De PC is meer dan kaatsen, het is ook een volksfeest

In Franeker vindt vandaag de PC plaats, de oudste jaarlijkse sportwedstrijd van Nederland en de grootste kaatspartij ter wereld. De 22-jarige Gert-Anne van der Bos won de vorige twee edities.

1Waarom is de PC Franeker zo speciaal?

„De sfeer in Franeker is uniek. Er is enorm veel publiek: we krijgen niet elke dag de kans om voor zo’n groot publiek te spelen. De energie die al die toeschouwers je als sporter geven, is immens. Nergens wordt zo luid gejuicht als in Franeker. Het is ook meer dan kaatsen, het is naast een grote wedstrijd ook de hele dag een groot volksfeest. Voor mij persoonlijk is het natuurlijk extra speciaal omdat we vorig jaar gewonnen hebben.

2Je bent de voorbije twee jaren uitgeroepen tot PC-koning. Wat houdt dat in?

„De PC-koning is de topschutter van het toernooi in Franeker. De commissie van het toernooi houdt per speler de scores bij. Op het einde van de dag belonen ze zo de volgens hen beste kaatser. De koning van het vorige jaar wordt aan het begin van het toernooi met zijn teamgenoten in een open koers rondgereden.”

3Hoe afmattend is een wedstrijddag?

„Je moet de hele dag geconcentreerd zijn. Die concentratie vergt veel van je krachten. Tijdens een wedstrijd zit ik in een soort flow. Het rennen en het kaatsen zelf is best wel vermoeiend, maar daar merk ik tijdens de wedstrijd niets van. Wanneer ik aan het spelen ben, telt maar een ding: winnen. Al die pijntjes voel je pas de dag erna. Maar dan voel je ze wel duidelijk.”

4Een kaatsploeg bestaat uit drie leden. Hoe kies je je ploeggenoten?

„Je zoekt ploeggenoten die bij je passen, zowel qua spel als sociaal. Niet dat je buiten het veld per se goede vrienden moet zijn, maar je moet wel zonder ruzie de dag doorkomen. Ik zoek vooral strijdlust bij mijn ploegmaten. Ik speel niet voor jan huppeldepup, ik speel altijd om te winnen. Vandaag speel ik samen met Taeke Tiemstra en Daniël Iseger. Dat zijn dezelfde ploegmaats met wie ik vorig jaar gewonnen heb. Ik speel graag met hen, omdat het gewoon de beste kaatsers van het land zijn.”

5De kaatscompetities lopen van mei tot september. Wat doe je buiten het kaatsseizoen?

„In het tussenseizoen probeer ik mijn conditie op peil te houden. Ik fitnes veel en speel zaalvoetbal. Vanaf januari beginnen we intensiever aan de conditie te werken. Kaatsen is een sport waarvoor je vooral explosiviteit nodig hebt, dus veel sprinten. Dat combineren we met boslopen, om het uithoudingsvermogen te verbeteren. En natuurlijk doen we ook in de winter ‘series’, waarin we onze slagen oefenen. Onze trainer gooit dan een bal in het veld en wij proberen hem terug te spelen. Het lijkt op een tennistraining, maar dan anders.”

    • Jeroen Zuallaert