Crisisbesprekingen Italië en EU - tienjaarsrente naar nieuw record

Italië en de Europese Unie zijn vanmiddag begonnen met crisisbesprekingen naar aanleiding van de stijgende rente op Italiaanse staatsobligaties. Premier Berlusconi houdt later vandaag een toespraak over de financiële toestand van zijn land.

De regering van Italië kwam gisteren bijeen voor spoedberaad over de economie omdat de blikken van beleggers zich weer op het land richten vanwege de torenhoge staatsschuld. De tienjaarsrente van Italië bereikte begin van de middag een recordhoogte van 6,21 procentpunten. De rente van een ander probleemland, Spanje, dat miljarden moet bezuinigen om het begrotingstekort op orde te brengen, stond op 6,34 procentpunt, maar iets onder de recordhoogte van gisteren (6,45 procentpunt).

De Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti begon vanmiddag crisisgesprekken met de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die momenteel voorzitter is van de zeventien groep van zeventien eurolanden. De Spaanse premier Zapatero heeft z’n vakantie uitgesteld om de economische situatie in zijn land in de gaten te kunnen houden. Bij beleggers bestaat de vrees dat beide landen op termijn noodhulp van de Europese Unie nodig hebben.

Om de onrust over de financiële situatie in zijn land te bezweren spreekt de Italiaanse premier Berlusconi later vandaag het parlement toe. Hij zal vooral spreken over de staat van de Italiaanse economie. De oppositie wil dat Berlusconi aftreedt omdat hij juist zelf de reden zou zijn voor het gebrek aan vertrouwen van de financiële markten in Italië.

    • Pim van den Dool