Boek Vonnegut uit bibliotheek verwijderd

De roman Slaughterhouse Five van de in 2007 overleden Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut is uit een schoolbibliotheek in Republic in de Amerikaanse staat Missouri verwijderd, zo meldt de Britse krant The Guardian. Ook werd de WOII-satire van de leeslijst van de middelbare school verwijderd. Dit gebeurde nadat een hoogleraar uit Missouri klaagde over het shockerende

Kurt Vonnegut in 1979 (Foto AP)Kurt Vonnegut in 1979 (Foto AP)

De roman Slaughterhouse Five van de in 2007 overleden Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut is uit een schoolbibliotheek in Republic in de Amerikaanse staat Missouri verwijderd, zo meldt de Britse krant The Guardian.

Ook werd de WOII-satire van de leeslijst van de middelbare school verwijderd. Dit gebeurde nadat een hoogleraar uit Missouri klaagde over het shockerende materiaal dat kinderen met het lezen van Slaugterhouse Five onder ogen zouden krijgen.

De tienerroman Twenty Boy Summer van schrijfster Sarah Ockler viel hetzelfde lot ten deel.

Hoogleraar Wesley Scroggins van de Missouri State University uitte vorig jaar zijn ongenoegen over de twee boeken voor het eerst in een column voor een lokale krant. Vonneguts roman zou zoveel grof taalgebruik bevatten „dat een matroos ervan zou gaan blozen”. Ocklers boek zou losbandig gedrag van jongeren verheerlijken.

Naar aanleiding van Scroggins’ kanttekeningen vond er een stemronde  onder docenten van de school plaats, waarna de twee boeken in de ban werden gedaan.

Een door Scroggins als softporno bestempeld boek van Laurie Halse Anderson werd niet door de schoolleiding verwijderd.

    • Sebastiaan Kort