Berlusconi: Italië heeft veel gedaan aan zijn schulden, maar moet meer doen

Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi reacts during a debate in the upper house of Parliament in Rome August 3, 2011. Berlusconi pledged on Wednesday to work with unions and employers for a reform of labour laws and measures to boost growth as he urged a concerted national effort to confront the market turmoil that has hit Italy. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: POLITICS BUSINESS) Berlusconi ziet geen reden om op te stappen. Foto Reuters / Tony Gentile

Italië zal niet worden meegesleept in de Europese schuldencrisis. Dat zei premier Silvio Berlusconi zojuist in een toespraak over de financiële situatie van het land.

Volgens Berlusconi zijn de Italiaanse banken “solide en kredietwaardig” en is de economie “solide”. Economische groei is de belangrijkste doelstelling in het beleid van de regering, zei Berlusconi in een toespraak tot het parlement in een poging de onrust over de financiële situatie in zijn land te bezweren.

Na een turbulente dag op de financiële markten, waarin de rente op Italiaanse staatsobligaties steeg naar een recordhoogte, vertelde Berlusconi het parlement dat het land “niet weinig heeft gedaan” in reactie op de crisis. Wel moest de regering meer doen.

Berlusconi niet van plan om op te stappen

Berlusconi weigerde gehoor te geven aan de oproep van de oppositie om af te treden. Vanavond zei hij zijn termijn - dat eindigt in 2013 - te willen afmaken. Volgens de oppositie is hij zelf de reden voor het gebrek aan vertrouwen van de financiële markten in Italië.

De regering van Italië kwam gisteren bijeen voor spoedberaad over de economie omdat de blikken van beleggers zich weer op het land richten vanwege de torenhoge staatsschuld. De Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti begon vanmiddag crisisgesprekken met de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die momenteel voorzitter is van de zeventien groep van zeventien eurolanden. De Spaanse premier Zapatero heeft z’n vakantie uitgesteld om de economische situatie in zijn land in de gaten te kunnen houden. Bij beleggers bestaat de vrees dat beide landen op termijn noodhulp van de Europese Unie nodig hebben.

    • Marije Willems