Beleggers verhogen druk op de euro via Italië en Spanje

De onrust op de financiële markten is terug. Na het akkoord over de redding van Griekenland vorige week en een nieuw Amerikaanse schuldplafond, maandag, richten beleggers nu weer hun blik op Italië en Spanje.

De rentes van deze twee Europese landen stegen gisteren naar recordhoogtes. Vanochtend rond tien uur stond de Italiaanse tienjaarsrente op 6,09 procent en die van Spanje op 6,23 procent.

Griekenland, Ierland en Portugal deden een beroep op het Europese noodfonds toen de rente op staatsleningen boven de 7 procent uitkwam. Analisten vrezen dat de rentes van Italië en Spanje ook dat niveau zullen bereiken. Dat zou een groot probleem voor de eurozone opleveren, omdat die landen veel te groot zijn om door de andere Europese landen gered te kunnen worden.

De regering van Italië kwam gisteren bijeen voor spoedberaad over de economie. De Spaanse premier Zapatero heeft zijn vakantie uitgesteld om de economische situatie in zijn land in de gaten te houden.

In de loop van de ochtend daalden de rentes op Italiaans en Spaans schuldpapier licht, maar volgens analisten blijven de rentes onder druk staan omdat de wereldwijde economische vooruitzichten verslechteren. Beleggers willen hun geld niet in landen met een hoger risico steken, zoals Italië en Spanje. Met een lagere economische groei is het voor deze landen ook moeilijker om hun schulden terug te dringen.

In Europa pleiten sommige landen inmiddels voor een sterker bestuur van de eurozone. Dat zou bijdragen aan het oplossen van de crisis. Frankrijk en Duitsland willen de rol van Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, uitbreiden, schrijven verscheidene Franse en Belgische kranten op gezag van bronnen in Parijs, Brussel en Berlijn.

Van Rompuy zou meer bevoegdheden moeten krijgen om het overleg in de eurozone te coördineren en namens de eurolanden als woordvoerder op te treden. Een sterkere rol van Van Rompuy zou ten koste gaan van die van Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier die de ‘eurogroep’ van ministers van Financiën van de eurozone voorzit.

Meer zeggenschap voor Van Rompuy zou volgens Frankrijk en Duitsland de publieke botsingen tussen Europese leiders, zoals tijdens de top over Griekenland vorige maand, moeten verminderen.

Komt België na Italië en Spanje?: pagina 21