BBC zou delen documentaire in scène zetten

Een BBC-serie over een indianenstam in de Amazone is volgens deskundigen deels in scène gezet. Ook interviews zouden verkeerd zijn vertaald. Daardoor zou ten onrechte de indruk ontstaan van „seksbeluste, gemene wilden”. Dat meldt The Guardian. Het gaat om de zesdelige serie Mark & Olly: Living with the Machigenga van Mark Anstice and Olly Steeds.

Volgens antropoloog Glenn Shepard heeft de BBC een varkensritueel in scène gezet dat hij in zijn vijfendertig jaar bij de stam nooit heeft waargenomen. „Ik vraag me af waarop de serie gebaseerd is. Het doet me denken aan Borat”, aldus Shepard. Volgens Stephen Corry, directeur van mensenrechtenorganisatie Survival International, komt de BBC „weg met beeldvorming die niet zou misstaan in het Victoriaanse tijdperk”. De serie is vorig jaar uitgezonden in Zuid-Afrika en twee jaar geleden in de VS. De BBC zegt de serie niet nog eens uit te willen zenden en gaat de beschuldigingen onderzoeken.