Akkoord schuldenplafond goedgekeurd door Senaat

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren het voorstel om het schuldenplafond te verhogen aangenomen. Maandagnacht ging het Huis van Afgevaardigden al akkoord. President Barack Obama ondertekende de nieuwe wet gisteravond. De wet voorziet in forse bezuinigingen om de staatsschuld van de Verenigde Staten terug te dringen, maar ook in het verhogen van de maximumschuld van de Amerikaanse regering om een dreigend faillissement af te wenden. Obama zei gisteren dat, nu het wetsvoorstel is aangenomen in de Senaat, het Congres actie moet ondernemen om de economie te stimuleren. Hij benadrukte in een verklaring dat het bereiken van een akkoord liet zien dat Washington zijn werk „wel degelijk” kan doen „als de klok tikt”. Maar dat „de wens van een deel van de Amerikanen om een kleinere overheid te krijgen niet mag leiden tot een niet-werkende overheid”. (NRC) Meer over het schuldenakkoord op Economie, pag. 12 en 13; en Opinie, pag. 18 en 19